Mergi spre compartimentul: Cultura
21 martie 2016, 15:45 Cultura views 7172
În Moldova s-a desfăşurat Festivalul Limbilor
21 martie 2016, 15:45 Cultura views 7172

În Moldova s-a desfăşurat Festivalul Limbilor

Clubul Toleranţei al Centrului Cultural Evreiesc KEDEM a organizat astăzi la Chişinău, în cadrul săptămînii europene de acţiune împotriva rasismului şi discriminării, cea de-a 9-a ediţie a Festivalului Limbilor.

La eveniment au participat reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău, precum şi ai organizaţiilor etnoculturale din R. Moldova.

Solicitată de MOLDPRES, directorul Centrului Cultural Evreiesc (CCE) KEDEM, Stela Harmelin, a menţionat că scopul manifestării este de a promova toleranţa într-o societate polietnică, diversitatea lingvistică, precum şi de a stimula învăţarea limbilor străine.

Directorul Clubului Toleranţei, Oxana Poleakova, a adăugat că obiectivul principal al festivalului este de a găsi valorile spirituale care ne unesc. „Ne dorim să construim un pod cultural între diferite etnii. Festivalul Limbilor ne-a demonstrat că dialogul intercultural ne ajută să cunoaştem mai bine obiceiurile şi tradiţiile fiecărei etnii, pentru a ne uni prin diversitate", a subliniat Oxana Poleakova.

Profesorul Victor Kosteţki, şef proiecte educaţionale al Centrului rus de ştiinţă şi cultură, a precizat pentru agenţie că participă la acest festival pentru a şaptea oară. „Cel mai elocvent exemplu de toleranţă îl constituie cunoaşterea limbii unui popor, care îţi este prieten", a accentuat Victor Kosteţki.

În mesajul său de salut, Ambasadorul Turciei în R. Moldova, Mehmet Selim Kartal, a apreciat înalt importanţa şi semnificaţia festivalului, pentru unirea prin diversitate a mai multor etnii. „Un poet turc spunea că trebuie să cunoşti cel puţin trei limbi. Cîte limbi cunoşti, pe atît de bogat eşti", a constatat oficialul turc.

La rîndul său, Ambasadorul Ungariei la Chişinău, Mátyás Szilágyi, şi-a exprimat satisfacţia de a participa la acest festival al limbilor, care demonstrează un înalt nivel al toleranţei. „Sînt mîndru să reprezint ţara mea în R. Moldova. Aveţi o ţară frumoasă, unde limbile au posibilitatea să se dezvolte", a subliniat Mátyás Szilágyi.

Festivalul Limbilor a fost iniţiat de Clubul Toleranţei al CCE KEDEM în 2007. Ediţia 2016 a festivalului a fost organizată în ajunul Zilei mondiale pentru eliminarea discriminării rasiale, marcată pe 21 martie.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

Festival , limba , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1611
Populația:
1202 locuitori

Ciorna este un sat din cadrul oraşului Rezina, raionul Rezina. Satul Ciorna este situat pe malul drept al rîului Nistru, la gura afluentului Ciorna, la o distanță de 3 km de orașul Rezina și la 104 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1202 locuitori. Prima atestare documentară a satului Ciorna din ținutul Soroca datează din anul 1611.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.