Mergi spre compartimentul: Cultura
25 martie 2016, 16:30 Cultura views 5436
La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei s-au desfăşurat Zilele Francofoniei
25 martie 2016, 16:30 Cultura views 5436

La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei s-au desfăşurat Zilele Francofoniei

Zilele Francofoniei la Chişinău au fost marcate astăzi la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei printr-un şir de manifestări culturale.

Programul a inclus concursuri, jocuri distractive, prezentări, numere artistice, etc. La eveniment au participat 150 de elevi de la Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi", precum şi părinţii acestora, care au contribuit la pregătirea şi organizarea programului.

Solicitată de MOLDPRES, directorul adjunct al Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Veronica Galcenco, a menţionat că Zilele Francofoniei se desfăşoară în cadrul instituţiei al şaselea an consecutiv.

„Acest proiect l-am iniţiat în 2011, cînd, cu sprijinul Alianţei Franceze, am deschis pe lîngă instituţia noastră atelierul de creaţie al copiilor. Tot atunci a fost semnat acordul de colaborare cu Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi". Împreună cu elevii, organizăm diverse activităţi, care dezvoltă creativitatea copiilor. Totodată, le facem cunoştinţă cu colecţiile muzeului. Astăzi, elevii, organizaţi în cinci echipe, au prezentat cele cinci regiuni ale Franţei. Tot aici a fost expusă şi bucătăria acestei ţări. Astfel, mamele au pregătit cîte un desert, specific fiecărei regiuni din ţara dată", a specificat Veronica Galcenco.

Potrivit coordonatorului proiectului, Lucia Postica, şef sector educaţie, imagine şi comunicare a instituţiei, scopul acestor activităţi este ca elevii să cunoască mai bine istoria Franţei, cultura şi tradiţiile acestei ţări.

Ziua de 20 martie a fost decretată de către Organizaţia Internaţională a Francofoniei drept Ziua Francofoniei, cea mai importantă sărbătoare a limbii franceze şi a vorbitorilor de limbă franceză din întreaga lume, sărbătoare a multiculturalităţii şi toleranţei. Data de 20 martie n-a fost aleasă întîmplător: anume în această zi în anul 1970, în oraşul Niamei a fost semnat acordul de creare a Agenţiei Interguvernamentale a Francofoniei (AIF), care în prezent este principala instituţie a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. Misiunea ei este de a promova solidaritatea între cele 70 state membre (56 membri şi 14 observatori) care în comun reprezintă 870 mln. de oameni, inclusiv 200 mln. de vorbitori de limbă franceză.

La 24 noiembrie 1994 a fost încheiat Acordul de cooperare culturală, ştiinţifică şi tehnică între Republica Moldova şi Franţa, iar la 17 decembrie 1995 a fost instituită Alianţa Franceză în Republica Moldova.

 

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

muzeu , expoziție , eveniment

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1895
Populația:
207 locuitori

Roşcanii de Sus este un sat din cadrul comunei Ghiduleni, raionul Rezina. Satul Roșcanii de Sus este situat la o distanță de 43 km de orașul Rezina și la 99 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 207 oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1895.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.