Mergi spre compartimentul: Cultura
09 iunie 2016, 15:45 Cultura views 8563
A fost inaugurată o expoziţie dedicată lui Nicolae Milescu Spătaru
09 iunie 2016, 15:45 Cultura views 8563

A fost inaugurată o expoziţie dedicată lui Nicolae Milescu Spătaru

La Biblioteca Naţională a fost inaugurată o expoziţie eveniment, consacrată lui Nicolae Milescu Spătaru, enciclopedist, traducător, filosof, filolog, etnograf şi diplomat moldovean de talie mondială, la 380 de ani de la naştere.

Expoziţia cuprinde peste 200 de lucrări: cărţi, manuscrise, documente şi fotografii, incluse în nouă compartimente despre viaţa şi activitatea lui Nicolae Milescu Spătaru.

În discursul său, scriitorul Valeriu Matei a menţionat că Nicolae Milescu Spătaru a lăsat posterităţii 43 de opere cu caracter enciclopedic.

„Înainte de a ajunge în Rusia, a devenit cunoscut în toată Europa. Este autorul primei descrieri literare a Siberiei. A întocmit şi o hartă în care a trasat hotarul dintre Europa şi Asia. A fost un bun cunoscător al teologiei. A tradus, pentru prima oară, în limba română, Vechiul Testament. A avut relaţii de prietenie cu marile personalităţi ale timpului, inclusiv cu Dosoftei", a subliniat Valeriu Matei.

La rîndul său, scriitorul Iurie Colesnic a afirmat că Nicolae Milescu Spătaru a creat o operă imensă. „A fost un mare diplomat în Moldova şi Rusia. A cutreierat o lume întreagă. Era mereu în căutare de sine. Această căutare de sine este foarte importantă pentru noi. Ea ne îndeamnă să-l descoperim în dimensiunea valorii sale", a constatat Iurie Colesnic.

În cadrul evenimentului, a fost lansat Dicţionarul Greco-Slavo-Româno-Latin (secolul al XVII-lea) de Nicolae Milescu Spătaru, descoperit de cercetătorul Alexandru Nichitici la Biblioteca Naţională din Kiev şi editat în premieră la Chişinău.

Nicolae Milescu Spătaru s-a născut la 1 iunie 1636, la moşia Mileşti în familia unui boier moldovean. A studiat istoria, teologia şi filosofia la Şcoala Patriarhiei din Constantinopol, învăţînd limbile latină, elenă, slavonă, turcă şi neogreacă. De-a lungul vieţii, a călătorit prin Germania, Franţa, Suedia, Rusia şi alte ţări, iar între anii 1675-1678 a fost în China cu misiune diplomatică din partea ţarului Rusiei. A publicat lucrări de mare valoare, care au cunoscut o largă circulaţie în mai multe limbi, între care „Jurnal de călătorie în China" şi „Descrierea Chinei". S-a stins din viaţă în 1708 la Moscova, Rusia.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 20 iunie.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

expoziție , biblioteca , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
252 locuitori

Spicoasa este un sat din cadrul comunei Burlacu, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Cahul și la 155 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 252 de oameni. Satul Spicoasa a fost înființat în anul 1924 cu denumirea Cuciurgoaia.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.