Mergi spre compartimentul: Cultura
01 iulie 2016, 12:00 Cultura views 6183
Monumentul poetului Dumitru Matcovschi, dezvelit în satul de baștină (Foto)
01 iulie 2016, 12:00 Cultura views 6183

Monumentul poetului Dumitru Matcovschi, dezvelit în satul de baștină (Foto)

Eveniment important pentru locuitorii din satul Vadul-Raşcov, raionul Şoldăneşti,baștina regretatului poet Dumitru Matcovschi. La trei ani de la moartea sa, a fost inaugurată o compoziție sculpturală.

Realizarea monumentului a fost finanțată de Fundația "Edelweiss". Fondatorul acesteia, Vlad Plahotniuc, a ținut să participe la eveniment mai ales că l-a cunoscut personal pe Dumitru Matcovschi.

Compoziția sculpturală are o înălţime de aproape trei metri. Bustul, sculptat în bronz, este amplasat pe o coloană, realizată din piatră de Cosăuţi, care reprezintă cele mai cunoscute opere ale lui Dumitru Matcovschi. Monumentul este semnat de sculptorul Valentin Vârtosu.

"Ne mîndrim foarte mult că anume la noi în localitate s-a inaugurat acest monument. Poetul este al nostru. Este poet al dorului, este om al cetăţii şi noi ne mândrim foarte mult cu dumnealui."

"Multe monumente am văzut, dar făcute așa cu gust, cu înțelegere, nu am văzut așa compoziție. Tare bine ar fi dacă pe Aleea Clasicilor va fi o copie."

"Ne mîndrim că avem un poet în satul Vadul lui Raşcov."

Eugen Marius Smolnițchi, nepotul lui Dumitru Matcovschi, își aduce aminte cu nostalgie de bunelul său.

"Să ţinem minte că el este alături de noi şi mai ales alături de consăteni, la baştina sa. El era poet al poporului, poet al baştinii."

Versurile lui Dumitru Matcovschi sunt recitate cu drag de copiii din sat.

Prim-vicepreședintele PDM a declarat că Dumitru Matcovschi a fost un reper pentru cultura şi identitatea noastră naţională.

"Îmi amintesc cu mare drag despre întâlnirile şi discuţiile avute cu dumnealui. Eu mă consider un om norocos pentru că am avut ocazia să-l cunosc pe acest domn, pe acest om inteligent, înţelept şi curajos. Şi nu cred că este un loc mai potrivit pentru a ridica un acest monument în memoria lui Dumitru Matcovshi decît satul său de baştină", a spus prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc.

"Profitând de prezenţa preşedintelui fundaţiei Edelweiss, domnului Vlad Plahotniuc, vreau să-i mulţumesc oficial din partea Ministerului Culturii şi a oamenilor de cultură, pentru modul exemplar prin care a ştiut să ajute întotdeauna marii oameni de cultură fără să facă din asta niciodată paradă. Maria Bieşu, Aureliu Busuioc, Eugen Doga şi Dumitru Matkovschi şi mulţi alţii au fost susţinuţi de fundaţia Edelweiss", a declarat ministrul Culturii, Monica Babuc.

"Vom săruta acest pămînt crescut în os, în grai, în patimi. Sfânt să ne fie orişicând, cu un rug în vatră şi în datini. Cu o mioară şi un mior, cu un meşter bun ce hram ridică. Şi cu-n poet al tuturor, de la opincă la vlădică", a conchis nepotul lui Dumitru Matcovschi, Eugen Marius.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

Patria , monument , Dumitru Matcovschi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1846
Populația:
3523 locuitori

Elizaveta este un sat şi comună aflat în subordinea administrativă a municipiului Bălţi. Elizaveta este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de municipiul Bălți și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3523 locuitori. Satul Elizaveta a fost menționat documentar în anul 1846.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.