Mergi spre compartimentul: Cultura
23 septembrie 2016, 11:20 Cultura views 5604
Tudor Zbîrnea a vernisat o expoziţie personală de pictură (Foto)
23 septembrie 2016, 11:20 Cultura views 5604

Tudor Zbîrnea a vernisat o expoziţie personală de pictură (Foto)

O expoziţie personală de pictură sub genericul „Univers atemporal" a artistului plastic Tudor Zbîrnea, maestru în artă, laureat al Premiului Naţional, a fost inaugurată la Centrul Expoziţional „Constantin Brîncuşi".

Solicitat de agenţie, Tudor Zbîrnea a menţionat că a pregătit pentru această expoziţie 150 de lucrări, dintre care a ales 86.

„Este o expoziţie retrospectivă. Lucrările prezintă discursul plastic pe care l-am realizat în ultimii ani. Aş putea considera că această expoziţie este consacrată şi celor 35 de ani de activitate. Mă bucur să văd aici atîta lume bună, care a venit să fie alături de mine la acest vernisaj", a afirmat Tudor Zbîrnea.

Ministrul Culturii Monica Babuc a subliniat pentru agenţie că Tudor Zbîrnea este unul dintre cei mai remarcabili artişti plastici din R. Moldova.

„Este un pilon al culturii naţionale. În afară de faptul că este un pictor de primă mărime, s-a manifestat şi în calitate de manager, fiind director al Muzeului Naţional de Artă al Moldovei. În această funcţie, a dat dovadă de o valorificare exemplară a grantului de un milion de euro oferit de guvernul român pentru restaurarea sediului Muzeului Naţional de Artă al Moldovei", a precizat Monica Babuc.

Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Dumitru Bolboceanu, a afirmat că Tudor Zbîrnea a debutat în pictură în 1984. „De atunci încoace, am observat că el vine serios în artă. Această traiectorie a fost mereu în ascensiune. Din păcate, Tudor Zbîrnea e cunoscut mai mult în România şi în alte ţări decît la noi. Recent, creaţia lui a fost apreciată şi la Bienala Internaţională de Pictură de la Beijing", a remarcat Dumitru Bolboceanu.

Tudor Zbîrnea s-a născut la 29 decembrie 1955, la Nisporeni. A absolvit Colegiul Republican de Arte Plastice „A. Plămădeală" din Chişinău şi Universitatea de Arte „George Enescu" din Iaşi, Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design, secţia pictură, clasa profesorului Corneliu Ionescu. A participat la peste 300 de expoziţii reprezentative de artă contemporană, naţionale şi internaţionale şi a organizat mai mult de 30 de expoziţii personale în diverse muzee şi galerii de artă din țară și peste hotare. Tudor Zbîrnea a fost distins cu numeroase premii naţionale şi internaţionale, iar în 2014 a devenit laureat al Premiului Naţional, care i-a fost acordat de Guvernul R. Moldova pentru merite deosebite în dezvoltarea artelor plastice.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 9 octombrie.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

cultura , expoziție , pictor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1548
Populația:
1218 locuitori

Napadova este un sat şi comună din raionul Floreşti. Napadova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 44 km de orașul Florești și la 143 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1218 de oameni. Satul Napadova a fost menționat documentar în anul 1548.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.