Mergi spre compartimentul: Cultura
06 octombrie 2016, 16:20 Cultura views 3994
O expoziţie dedicată istoriei oraşului Riga a fost vernisată la Chișinău (Foto)
06 octombrie 2016, 16:20 Cultura views 3994

O expoziţie dedicată istoriei oraşului Riga a fost vernisată la Chișinău (Foto)

Ambasada Letoniei în Republica Moldova a organizat astăzi la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei vernisajul expoziției „Istoria orașului Riga pe parcursul unui secol: din 1914 pînă în 2014".

Expoziția este inaugurată la inițiativa Ministerului Afacerilor Externe al Letoniei şi cuprinde peste 250 de fotografii. Anterior, aceasta a fost expusă în Spania şi Elveţia, iar de la Chişinău urmează să ajungă la Kiev.

Solicitat de MOLDPRES, Ambasadorul Letoniei în R. Moldova, Atis Lots, a menţionat că scopul acestei expoziții itinerante este de a reflecta, prin intermediul imaginilor și a colajelor foto, cele mai importante transformări ale orașului Riga în decursul unui secol, ca urmare a marilor evenimente ce au avut loc în Europa anilor 1914-2014.

Potrivit oficialului, în cadrul expoziţiei sînt abordate diverse teme, precum: războiul și libertatea, personalitățile marcante ale timpului, viața cotidiană, moda, arhitectura, designul, muzica și alte sfere ale culturii, toate avînd ca scop prezentarea fațetelor istoriei orașului Riga, implicit a Letoniei, care doar într-un singur secol a trecut prin șapte schimbări ale formei de guvernare: Rusia ţaristă; Kaizerul german; Letonia sovietică „roşie" şi Republica Letonă „albă"; ocupaţia de către URSS şi Germania nazistă; ocupaţia sovietică din nou; perioada pînă la restaurarea independenţei Republicii Letone.

„Motto-ul expoziţiei este „Phoenix-ul Riga". Astfel, oraşul Riga este comparat cu pasărea Phoenix din mitologia greacă, care după ardere a fost capabilă să reînvie din propria-i cenuşă", a precizat Atis Lots.

Directorul adjunct al Muzeului Naţional de Istorie Aurelia Corneţchi a mulţumit Ambasadei Letoniei pentru faptul că a ales spaţiile muzeului pentru a vernisa această expoziţie. „Sînt sigură că expoziţia va trezi interesul tuturor celor care vor să cunoască istoria Letoniei", a subliniat Aurelia Corneţchi.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 20 octombrie.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

expoziție , Chisinau , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1921
Populația:
1652 locuitori

Congazcicul de Sus este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Congazcicul de Sus, Congazcicul de Jos și Duduleşti. Localitatea se află la distanța de 7 km de municipiul Comrat și la 107 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1652 de oameni. Satul Congazcicul de Sus a fost întemeiat în anul 1921.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.