Go to section: Culture
10 june 2016, 16:20 Culture views 4016
O expoziţie dedicată istoriei oraşului Riga a fost vernisată la Chișinău (Foto)
10 june 2016, 16:20 Culture views 4016

O expoziţie dedicată istoriei oraşului Riga a fost vernisată la Chișinău (Foto)

Ambasada Letoniei în Republica Moldova a organizat astăzi la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei vernisajul expoziției „Istoria orașului Riga pe parcursul unui secol: din 1914 pînă în 2014".

Expoziția este inaugurată la inițiativa Ministerului Afacerilor Externe al Letoniei şi cuprinde peste 250 de fotografii. Anterior, aceasta a fost expusă în Spania şi Elveţia, iar de la Chişinău urmează să ajungă la Kiev.

Solicitat de MOLDPRES, Ambasadorul Letoniei în R. Moldova, Atis Lots, a menţionat că scopul acestei expoziții itinerante este de a reflecta, prin intermediul imaginilor și a colajelor foto, cele mai importante transformări ale orașului Riga în decursul unui secol, ca urmare a marilor evenimente ce au avut loc în Europa anilor 1914-2014.

Potrivit oficialului, în cadrul expoziţiei sînt abordate diverse teme, precum: războiul și libertatea, personalitățile marcante ale timpului, viața cotidiană, moda, arhitectura, designul, muzica și alte sfere ale culturii, toate avînd ca scop prezentarea fațetelor istoriei orașului Riga, implicit a Letoniei, care doar într-un singur secol a trecut prin șapte schimbări ale formei de guvernare: Rusia ţaristă; Kaizerul german; Letonia sovietică „roşie" şi Republica Letonă „albă"; ocupaţia de către URSS şi Germania nazistă; ocupaţia sovietică din nou; perioada pînă la restaurarea independenţei Republicii Letone.

„Motto-ul expoziţiei este „Phoenix-ul Riga". Astfel, oraşul Riga este comparat cu pasărea Phoenix din mitologia greacă, care după ardere a fost capabilă să reînvie din propria-i cenuşă", a precizat Atis Lots.

Directorul adjunct al Muzeului Naţional de Istorie Aurelia Corneţchi a mulţumit Ambasadei Letoniei pentru faptul că a ales spaţiile muzeului pentru a vernisa această expoziţie. „Sînt sigură că expoziţia va trezi interesul tuturor celor care vor să cunoască istoria Letoniei", a subliniat Aurelia Corneţchi.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 20 octombrie.

Source: moldpres.md

Keywords:

expoziție , Chisinau , cultura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1522
Populația:
263 locuitori

Buciuşca este un sat din cadrul comunei Saharna Nouă, raionul Rezina. Satul Buciuşca este amplasat pe malul drept al rîului Nistru, este situat la o distanță de 22 km de oraşul Rezina şi la 104 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 263 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1522.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.