Mergi spre compartimentul: Cultura
21 decembrie 2017, 16:05 Cultura views 5843
Opera moldovenească riscă a fi uitată (Foto)
21 decembrie 2017, 16:05 Cultura views 5843

Opera moldovenească riscă a fi uitată (Foto)

Acum treizeci de ani, la 20 decembrie 1987, pe scena Teatrului de Operă și Balet din Chișinău a avut loc premiera operei naționale "Alexandru Lăpușneanu", muzica căreia este compusă de maestrul Gheorghe Mustea, în baza materialului literar, oferit de domnul Gheorghe Dimitriu.

Compozitorul s-a inspirat din nuvela lui Costache Negruzzi "Alexandru Lăpușneanu", deoarece aceasta conține un bun material dramatic pentru operă.

De menționat că în acele timpuri, în cadrul concursului unional, o comisie specială audia operele din toate teatrele naționale. Opera în cauză a fost selectată dintre cinci spectacole, din întreaga URSS. Teatrul de Operă din Moldova a prezentat pentru concurs opera: "Alexandru Lăpușneanu". Pe scena Teatrului Bolșoi au evoluat artiștii noștri: Maria Bieșu, Nicolai Covaliov, Svetlana Burghiu și alți artiști emeriți din Republica Moldova. Ulterior, această operă a mai fost interpretată la Sverdlovsk și la Permi.

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la premiera operei "Alexandru Lăpușneanu" și tot atîta timp opera se află în repertoriul teatrului. În ultimii ani, din motive necunoscute, ea nu mai este pusă în scenă și opera se uită. Unele voci și factori de decizie invocă iresponsabil drept argument al situației create: «Prea mult patriotism». Există riscul, că cînd vor dori totuși s-o monteze, va fi nevoie de mai mult timp, pentru a o recupera.

Opera "Alexandru Lăpușneanu" nu s-a regăsit nici în programul celei de-a XXV-a ediţii a Festivalului de Operă şi Balet «Maria Bieşu».

Pînă în prezent în Moldova au mai fost scrise opere. Autorii lor sînt: Alexei Stîrcea, David Gershfeld, Zlata Taci etc.

Sperăm că operele moldovenești vor reveni pe scenă cît mai curînd posibil, iar în anul 2018, declarat Anul lui Ștefan Cel Mare, să fie lansată în premieră și opera "Ștefan cel Mare".

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

opera , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1480
Populația:
2081 locuitori

Cetireni este un sat şi comună din raionul Ungheni. Cetireni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Ungheni și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2081 de oameni. Satul Cetireni a fost menționat documentar în anul 1480.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.