Mergi spre compartimentul: Cultura
06 februarie 2023, 16:30 Cultura views 15876
Limba moldovenească regăsită în cărțile prezentate în cadrul unei expoziții de la Chișinău
06 februarie 2023, 16:30 Cultura views 15876

Limba moldovenească regăsită în cărțile prezentate în cadrul unei expoziții de la Chișinău

În contextul marcării Zilei Naționale a Culturii, Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM) în colaborare cu Agenția Națională a Arhivelor a inaugurat astăzi expoziția cu genericul „Vechi cărți călătoare”.

Expoziția pune în evidență cartea veche religioasă din perioada secolelor XVII-XIX, parte odinioară a bibliotecilor mănăstirilor și bisericilor din Republica Moldova, devenite în timp bunuri patrimoniale ce se păstrează cu sfințenie în colecțiile instituțiilor de cultură din țară, în cazul de față în colecțiile Bibliotecii Naționale și Agenției Naționale a Arhivelor.

„Expoziția dată pune în valoare vechile cărți, care cîndva au făcut parte din bisericile de mir și mănăstirile din R. Moldova. De asemenea, ele au fost parte a colecțiilor particulare ale scriitorilor și altor reprezentanți ai culturii naționale”, a declarat Veronica Cosovan, șefa secției carte veche și rară, curatorul expoziției.

Printre cele 50 de exemplare expuse, publicul are ocazia să cunoască unica carte păstrată pînă astăzi din colecția scriitorului Constantin Stamati, proprietar al moșiei și ctitor al bisericii din comuna Ocnița; un exemplar ce poartă semnătura lui Alexandru Hîjdău, tatăl lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, dar și alte cărți religioase ce poartă amprentele Mitropolitului Moldovei Veniamin Costachi, Mitropolitului Moldovei, Poltavei, Kievului și, ulterior, al Basarabiei, Gavriil Bănulescu-Bodoni, Mitropolitului Basarabiei Gurie Grosu, Arhiepiscopului Chișinăului Irinarh Popov etc.

Expoziția va fi deschisă pînă la 31 martie și poate fi văzută de luni pînă vineri de la ora 9 pînă la ora 17. Accesul este gratuit.

Reamintim că culegeri de documente istorice moldovenești și cărți pot fi găsite la compartimentul biblioteca de pe site-ul moldovenii.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

carte , expoziție

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1576
Populația:
2050 locuitori

Tîrnova este un sat şi comună din raionul Edineţ. Tîrnova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe malul drept al rîului Racovăț, la o distanță de 18 km de orașul Edineț, la 33 km de stația de cale ferată Brătușeni şi la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2050 de oameni. Satul Tîrnova, din ținutul Hotin, este atestat documentar la 17 aprilie 1576, cu denumirea Truineva.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.