Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
24 februarie 2016, 15:17 Sărbători şi obiceiuri views 7015
Guvernul a aprobat Planul activităților consacrate Zilei Memoriei
24 februarie 2016, 15:17 Sărbători şi obiceiuri views 7015

Guvernul a aprobat Planul activităților consacrate Zilei Memoriei

Eroii care au luptat în conflictul armat din anul 1992 pentru apărarea integrităţii şi independenţei R. Moldova vor fi comemoraţi pe 2 martie curent în cadrul Zilei Memoriei. O dispoziţie în acest sens a fost semnată de premierul Pavel Filip.

Potrivit documentului, în această zi vor fi depuse flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt, la „Maica Îndurerată" din cadrul Complexului Memorial „Eternitate", la mormintele eroilor căzuți pe cîmpul de luptă.

„Participanţii la război vor fi decoraţi cu distincţii. În Chișinău va fi desfăşurat un marş al memoriei, va fi organizat un miting de comemorare a celor căzuţi în conflictul armat. De asemenea, vor fi acordate ajutoare materiale unice invalizilor şi familiilor eroilor căzuţi la datorie", se anunţă în dispoziţia Guvernului.

Autorităţile au anunţat că vor fi organizate activităţi de „restaurare şi amenajare a monumentelor, a plăcilor comemorative şi a mormintelor eroilor căzuţi pentru independenţa şi integritatea ţării", se menţionează în document.

În acest an se împlinesc 24 de ani de la începerea războiului de pe Nistru. În anul 2010, Parlamentul R. Moldova a desemnat ziua de 2 martie drept Zi a Memoriei.

Potrivit Ministerului Apărării, în conflictul armat de pe Nistru au decedat 287 de moldoveni.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

război , eveniment , plan , sarbatoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1767
Populația:
493 locuitori

Troiţa Nouă este un sat din cadrul comunei Ciobanovca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Anenii Noi și la 47 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 493 de oameni. Satul Troiţa Nouă a fost menționat documentar în anul 1767.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.