Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
15 august 2016, 10:34 Sărbători şi obiceiuri views 6412
Două săptămîni de post
15 august 2016, 10:34 Sărbători şi obiceiuri views 6412

Două săptămîni de post

Creştinii ortodocşi care respectă calendarul bisericesc vechi au intrat duminică, 14 august, în Postul Adormirii Maicii Domnului, numit în popor şi Postul Sfintei Marii. Postul va dura pînă pe 28 august, când este prăznuită Adormirea Maicii Domnului.

Deşi este un post relativ scurt, de două săptămîni, acesta este unul aspru. Dezlegare la peşte şi vin se face doar la un singur praznic, pe 19 august, când este marcată Schimbarea la faţă a Mîntuitorului, indiferent în ce zi cade această sărbătoare. În rest, în zilele de luni, miercuri şi vineri creştinii care postesc vor avea voie doar să ajuneze fără untdelemn, iar în zilele de marţi, joi, sâmbătă şi duminică vor avea dezlegare la untdelemn.

Biserica le dezleagă postul copiilor, gravidelor, persoanelor bolnave în măsura în care să-şi menţină puterile şi sănătatea trupului. La fel, creştinii sunt îndemnaţi să se abţină de la petreceri, să frecventeze slujbele şi să se împărtăşească cu sfintele daruri. Enoriaşii se pot împărtăşi din prima duminică, în ajun mergând la spovedanie.

Ultima zi a postului, se merge seara la vecernie, apoi ziua la Sfânta Liturghie, după care se poate gusta din toate bucatele.

Acesta este unul din cele patru posturi din an, alături de Postul Naşterii Domnului, Postul Paştilor şi Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

post , religie , biserica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1639
Populația:
1193 locuitori

Buşăuca este un sat şi comună din raionul Rezina, aşezat în regiune de şes şi coline. Satul este situat la o distanță de 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 1193 de oameni. Prima atestare documentară a satului Bușăuca datează din anul 1639.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.