Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
14 martie 2019, 11:52 Sărbători şi obiceiuri views 11951
Nu mînca, roagă-te, iubește
14 martie 2019, 11:52 Sărbători şi obiceiuri views 11951

Nu mînca, roagă-te, iubește

Luni, 11 martie, a început Postul cel Mare, care în anul 2019 se va termina la 27 aprilie.

Pe 28 aprilie, credincioșii vor sărbători Învierea Domnului – cea mai importantă sărbătoare a creștinilor ortodocși. Republica Moldova este o țară ortodoxă, în care această religie o mărturisesc 98% dintre locuitori. Adevărații credincioși trebuie să vină la sărbătoarea Învierii după o perioadă de curățare sufletească, pocăință, rugăciuni, cumpătare în mîncare, renunțare la manifestări de agresivitate și alte emoții negative și fapte rele.

Regăsirea de sine

În ultimul timp, generația actuală, reprezentanții căreia de multe ori nu merg la biserică cu regularitate, au tendința de a posti, însă nu de dragul ideii de curățare spirituală, da pentru că e la modă sau pentru că, influențați de viziunile creștine, caută o anumită experiență spirituală. Am avut ocazia să aud de la unii, că au mers la asemenea "sacrificii" și au postit toate cele 48 de zile din Postul Mare, pentru a încerca astfel să-și ispășească păcatul în fața lui Dumnezeu.

Dar care este, de fapt, rolul postului în viața creștinului ortodox? Ce sens pune biserica în această noțiune? Cum trebuie să postim corect? Cum trebuie omul să înceapă postul, ce trebuie să facă cei care încearcă să postească, dar se tem că nu vor rezista, deoarece astăzi există tentații la fiecare pas? Oare teama de a încălca postul nu este o mărturie a faptului că omul nu este gata, nu a înțeles definitiv de ce trebuie să postească?

"Postul este cunoscut tuturor popoarelor, sistemelor și tradițiilor religioase, așa că el nu este ceva nou, ci este ceva evident, de care omul se folosește de mult timp în relațiile sale cu Dumnezeu, cu lumea și cu sine însuși", spune protoiereul Vitalie Șincari, parohul Bisericii Sf. Gheorghe din Chișinău.

"Principala diferență dintre post și tot felul de diete, veganism și vegetarianism este faptul, că el este un fenomen în exclusivitate religios și se referă nu la om ca persoană. Tot ce ține de religiozitate este viziunea omului asupra cerului, adresarea sa către Creator. Tot ce nu trece de acest filtru nu are atribuție la post. Dacă noi am fi corecți și am funcționa corect, nu am avea nevoie de acest efort. Postul ridică o problemă foarte importantă – cine-s eu, cît de sănătos sînt, în ce măsură mă cunosc pe mine însumi și cunosc eu oare ceva despre mine?", explică părintele Vitalie.

Experiența umană întotdeauna a demonstrat că anume înfometarea face vizibile tainele importante și grozave ale omului. Dacă omul este sătul și sănătos, prea puține poate spune despre sine, dar e suficient să-l lipsești de bunăstare și vor deveni evidente toate manifestările lui adevărate.

"Omul mereu se confruntă cu faptul că în el există un adevărat parlament, că are în cap numeroase voci, care reprezintă diverse fracțiuni: mintea, stomacul, fericirea, sexul etc. Și fiecare își cere dreptul, figurat vorbind. Îl cere, la drept vorbind, legitim, deoarece există, și asta e realitatea. Dar ele adesea nu se înțeleg: fracțiunea stomacului zice că e timpul mesei, iar cea a minții întreabă ce anume se va servi la masă, cea a sănătății amintește despre restricțiile alimentare etc. De fapt, postul este momentul important pentru a te aduce la senzația ieșirii din zona de confort, bunăstare, pentru a te revedea cu tine cel adevărat", explică parohul bisericii Sf. Gheorghe.

"De aceea, prima sarcină a postului este să nu reduci alimentația la o formulă de dietă, ci să înțelegi că e necesar să limitezi hrana în sine, nu contează care anume. Dacă e să vorbim despre noțiunea creștină a postului, restricțiile alimentare presupun și o economie pe seama propriei persoane. Iar mijloacele economisite să le cheltui nu pentru tine cel drag, dar pentru oamenii care au nevoie de ele, în caz contrar nu mai vorbim despre un post. Deci, a doua componentă importantă a postului este să vezi oamenii din jurul tău și să-i servești", continuă părintele Vitalie.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

post , religie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1792
Populația:
11473 locuitori

Grigoriopol este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea este situată pe malul stîng al Nistrului la o distanță de 53 km de Chișinău. Conform recensămîntului din 2004 orașul avea o populație de 11 473 locuitori. Orașul Grigoriopol a fost întemeiat în anul 1792.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.