Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
02 iulie 2014, 10:16 Natura şi turismul views 9675
Pericolul la care sînt supuşi turiştii de pe litoralul românesc
Foto: mediafax.ro
02 iulie 2014, 10:16 Natura şi turismul views 9675

Pericolul la care sînt supuşi turiştii de pe litoralul românesc

Nemulţumiţi de absenţa salvamarilor pe plaje, care pune în pericol vieţile celor aproape 2 milioane de turişti prezenţi în fiecare an la mare, hotelierii de pe litoral vor să dezvolte un serviciu propriu de salvare, dar cer statului deducerea cheltuielilor cu salariile salvamarilor, potrivit FPTR.

Hotelierii de pe litoral sînt nemulţumiţi că autorităţile locale nu au reuşit pînă acum să asigure prezenţa unor salvamari în staţiunile de la malul mării. Ei spun că salvamarii lipsesc de pe jumătate din plaje, iar în rest sînt asiguraţi un minim de angajaţi din fondurile asociaţiei operatorilor de plaje.

"Sîntem deja la începutul lunii iulie, iar pe jumătate din plaje turiştii nu sînt supravegheaţi de nimeni", a declarat marţi într-un comunicat Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Contactaţi de MEDIAFAX, operatorii de plaje spun că vina pentru lipsa salvamarilor este a Guvernului, care a interzis în acest an printr-o hotărîre ca finanţarea serviciilor de salvare să mai fie asigurată de stat.

"Am luat la cunoştinţă despre această hotărîre a Guvernului la începutul lunii iunie. Guvernul nu mai asigură fondurile necesare pentru finanţarea posturilor de salvamari şi au delegat această sarcină autorităţilor locale, care nu au inclus în buget pentru acest an activitatea de salvamar şi nu au fonduri. Iar dacă nu sînt bani, nu sînt nici salvamari", a declarat agenţiei MEDIAFAX Vasile Drăgan, preşedintele Asociaţiei Operatorilor de Plaje din sudul litoralului.

El a afirmat că pe plajele dintre Mangalia şi Olimp lucrează acum 28 de salvamari, de peste două ori mai puţini decît necesarul de 65.

"Două milioane de romani vin anual pe litoral şi nu putem trece cu vederea faptul că viaţa lor este pusă în pericol. Nu vrem să se ia măsuri doar după ce se întîmplă o tragedie. Din păcate, în România, doar în astfel de situaţii lucrurile se pun în mişcare", a avertizat Mohammad Murad.

Din acest motiv, proprietarii de hoteluri de pe litoral solicită autorităţilor din turism rezolvarea urgentă a problemei. În caz contrar, hotelierii anunţă că sînt dispuşi să-şi angajeze proprii salvamari, dar dacă se va ajunge la această situaţie, cer ca cheltuielile pentru plata salariilor salvamarilor să fie deduse din taxele şi impozitele pe care le plătesc către stat.

Pe litoralul românesc ajung în fiecare an aproape 2 milioane de turişti, dintre care aproximativ 50.000 sînt străini.

Sursa: www.mediafax.ro

Cuvinte cheie:

turism , salvatori , Romania , mare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
2073 locuitori

Şofrîncani este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul este situat la o distanță de 23 km de oraşul Edineţ și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2073 de oameni. Prima atestare a satului Șofrîncani din ținutul Hotin datează din 15 iunie 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.