Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
10 decembrie 2014, 11:10 Natura şi turismul views 10713
Ecologii atenţionează asupra pericolului poluării Euroregiunii Dunărea de Jos
Foto: odessit.ua
10 decembrie 2014, 11:10 Natura şi turismul views 10713

Ecologii atenţionează asupra pericolului poluării Euroregiunii Dunărea de Jos

Ecologi moldoveni, care împreună cu colegii lor din România şi Ucraina realizează proiectul comun "Cooperare interdisciplinară transfrontalieră pentru prevenirea dezastrelor naturale şi reducerea poluării mediului în Euroregiunea Dunărea de Jos", atenţionează asupra pericolului poluării acestei regiuni.

Reprezentanta Institutului de Zoologie, doctorul habilitat Elena Zubcov a menţionat marţi, într-o conferinţă de presă la agenţia "Infotag" că în cadrul proiectului, realizat din anul 2013, a fost efectuat un şir de cercetări privind starea luncii Prutului, nivelul de poluare al apelor de suprafaţă şi a biodiversităţii sistemului, pericolul pesticidelor asupra ecosistemului regiunii.

"Rezultatele cercetărilor arată că rîul Prut este poluat destul de mult. Există mari probleme în ceea ce priveşte biodiversitatea şi poluarea apei, iar fără o intervenţie rapidă în sensul reducerii gradului de poluare lucrurile vor degrada şi mai mult. Aceasta este o zonă foarte complicată, care necesită investigaţii ştiinţifice aprofundate şi investiţii serioase pentru dezvoltarea regiunii şi prevenirea poluării", a spus sursa citată.

Ea a menţionat că, potrivit seismologilor, regiunea Dunării de Jos este o zonă cu cel mai mare pericol de inundaţii şi cutremure.

"De asemenea, aceasta este o zonă unde se află multe depozite cu substanţe toxice. Mai există şi portul de la Giurgiuleşti, care influenţează asupra stării ecosistemului. Cu alte cuvinte, există un conglomerat de factori care contribuie la poluarea regiunii. Prin urmare, trebuie să analizăm foarte bine lucrurile şi să vedem ce este mai important să rezolvăm astăzi: problema gunoiştilor sau problema împăduririi zonei unde se află un depozit cu pesticide. Nu poţi să spui că doar calitatea apei este proastă şi să nu vezi depozitul de pesticide din preajmă. Prin urmare, trebuie să divizăm problemele majore şi să le soluţionăm pornind de la influenţa negativă a acestora asupra mediului", a precizat coordonatorul proiectului.

Elena Zubcov a menţionat că în cadrul proiectului a fost achiziţionat echipament performant pentru Institutul de Zoologie, care permite o analiză detaliată a calităţii apei şi a structurii solului.

"De asemenea, am organizat un şir de întîlniri cu primarii localităţilor din regiune, la care am discutat problemele ecologice. Am îndemnat oamenii să depună dosarele pentru diverse proiecte europene care le-ar permite să îmbunătăţească ecologia regiunii. Doar cu eforturi comune vom putea preveni un dezastru ecologic", a spus ea.

Potrivit ei, proiectul prevede şi crearea a două planuri de dezvoltare a satelor din regiune, care va permite acestor localităţi să realizeze proiecte prin care să fie stopate procesele de poluare şi eroziune a solului, protejînd astfel ecosistemul.

Elena Zubcov a precizat că "în cadrul proiectului comun va fi creată o reţea de studiere a ecosistemului, formată de specialişti din Moldova, România şi Ucraina".

Vicedirectorul Institutului de Geologie şi Seismologie al AŞM, Oleg Bogdevici, a relatat că "experienţa obţinută în cadrul unor astfel de proiecte transfrontaliere este extrem de important pentru a îmbunătăţi ecosistemul regiunii".

Proiectul se va desfăşura pînă în luna octombrie 2015, în cadrul programului operaţional comun România-Ucraina-Moldova, finanţat de UE. La realizarea acestuia participă reprezentanţi ai patru instituţii: Universitatea "Dunărea de Jos" din România, Institutul de Zoologie al AŞM, Institutul de Geologie şi Seismologie al AŞM şi Centrul Ştiinţific Ucrainean pentru Ecologia Mării. Costul total al proiectului este de 1,7 milioane de euro.

Sursa: infotag.md

Cuvinte cheie:

riuri , poluare , ecologie , Dunarea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1653
Populația:
1334 locuitori

Onişcani este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sverida și Onişcani. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Călărași și la 81 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1334 de oameni.Satul Onișcani a fost menționat documentar în anul 1653.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.