Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
28 mai 2015, 15:41 Natura şi turismul views 8320
Grindina şi ploile torenţiale au făcut prăpăd în nordul ţării (video)
Foto: facebook.com
28 mai 2015, 15:41 Natura şi turismul views 8320

Grindina şi ploile torenţiale au făcut prăpăd în nordul ţării (video)

Sute de hectare de culturi agricole au fost afectate. În satul Chiurt, din raionul Edineţ, zeci de gospodării au fost inundate, iar sute de metri de drum au fost înnămolite.

Deşi ploaia a durat doar 20 de minute oamenii spun că apa s-a ridicat la o înălţime de aproape un metru:

"Tot în grădină ne-a mâlit, fântâna, tot încolo e plin cu apă. Când a început a veni din partea cealaltă, apa la mine până aici era. M-am dus să prind cârlanii, am căzut jos, apa venea peste mine în ocol, am început a plânge, nimeni nu era în jur".

"Era un vuiet mare de parcă eram la o moară. Apa curgea din toate părţile, păsările ţipau. Am început să le scot din apă, iar două răţi şi două găini au fost luate de puhoaie. Vecina a rămas fără găini, toate s-au înecat".

"Apa era mare, mă gândeam că degrabă şi în casă o să intre. La fiecare ploaie pe noi aici ne ia apa. Se putea aici de construit o dambă în mahalaua asta ca să nu vina apa".

Ploile torenţiale au transformat în râuri şi drumurile din localitate.

"Suntem izolaţi aici, până nu se usucă şi nu vor curaţa drumul, practic nu intri nici cu o maşină. Doamne fereşte să se întâmple ceva, ambulanţa nu ajunge aici", a zis un bărbat.

Grindina a distrus în jur de 200 de hectare de culturi agricole.

"Floarea soarelui de tot 190 de hectare e afectată undeva în proporţie de 30 - 40 de procente. Dar 45 de hectare acolo pe coastă e spălată şi a rămas rădăcina goală. Am în partea cealaltă 36 de hectare de sfeclă de zahăr, dintre care cinci, şase hectare e spălată", a explicat un fermier.

Ploi cu grindină au căzut şi în alte localități din nordul țării.

"Pe data de 25 și 26 mai în două localități din nordul țării au căzut ploi cu grindină. A fost afectată localitatea Colicăuți din raionul Briceni, unde 59 de hectare de livezi au fost afectate și 29 hectare de livezi din raionul Edineț, satul Parcova.Prejudiciile materiale urmează să fie estimate. Pe parcursul acestor zile vor fi colectate rapoarte privind toate situațiile care au fost în nordul țării", a declarat ofiţerul de presă al Serviciul Situaţiilor Excepţionale, Liliana Puşcaşu.

Serviciul Situaţiilor Excepţionale estimează pagubele provocate de stihie.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

ploi , agricultura , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
1945 locuitori

Căzăneşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Căzăneşti, Vadul-Leca și Vadul-Leca Nou. Localitatea este situată la distanța de 40 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1945 de oameni. Satul Căzănești a fost menționat documentar în anul 1617.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.