Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
29 iunie 2015, 17:26 Turismul în Moldova views 12112
Într-o zi de iunie în raionul Călărași (Foto)
29 iunie 2015, 17:26 Turismul în Moldova views 12112

Într-o zi de iunie în raionul Călărași (Foto)

Vă propunem fotoreportajul „Într-o zi de iunie în raionul Călărași", realizat și publicat pe rețelele de socializare de călătorul moldovean pe meleagurile natale.

Totodată, vă reamintim că informații exhaustive despre zonele geografice ale Moldovei, rezervațiile, resursele acvatice, flora și fauna Moldovei, turismul în Moldova, localitățile Moldovei și diasporei puteţi afla la compartimentul NATURA și TURISMUL al proiectului moldovenii.md

"Înţeleg că fac abuz de încrederea dvs., dar nu mă pot abţine să nu vă împărtăşesc călătoria prin patria mea mica – regiunea Călăraşi a Moldovei. Aici m-am născut, aici mă întorc mereu şi chiar visez să-mi găsesc odihna de veci undeva la umbra codrilor.

Deci, odată ce am coborît din tren am descoperit practic în acelaşi moment un balon care plutea pe cerul de dimineaţă. La ora 6:30, mi-am dat seama totuşi că acesta a fost un semn bun, ceea ce s-a şi adeverit.

Traseul ni se pare întîmplător și chiar haotic, în realitate nu este deloc așa. Două dintre punctele acestuia sînt foarte strîns legate de amintirile din copilărie și chiar de visele mele. Este un sat mic din apropierea Călăraşului – Novaci și încă unul, la fel de mic – Leordoaia. În Leordoaia am fost ultima dată în urmă cu 53 de ani, ca întotdeauna am tot mers cu fratele, urcînd cîteva dealuri tot prin pădure, îndreptîndu-ne spre lacul din localitate. Căci era acolo un crap de mai mare dragul! Acum însă nu sînt interesat deloc de carp, în schimb, îmi apare în faţa ochilor satul, înconjurat de dealurile înalte, situate în semicerc şi împădurite, iar primul dintre satele noastre – Novaci, se întinde în adîncul vîlcelei şi pe pantele dealurilor de la poalele Codrilor. Trecînd de nenumărate ori cu trenul pe lîngă acest loc, m-am gîndit mereu, că n-ar fi rău să merg într-acolo.

Ca să vedeţi, acest vis modest al meu a devenit realitate, iată-mă, deci, în satul Novaci. Despre acest sat voi scrie mai amănunţit într-o altă publicaţie, dvs. însă am să vă arăt cîteva poze ale acestor locuri. Am trecut şi prin Călăraşi, urcînd pe dealurile înalte, situate sus de oraş, apropo, aici se află unul dintre cele mai înalte dealuri din Republica Moldova. Acolo am făcut o serie de fotografii ale oraşului, unde m-am născut.

Însă pînă a ajunge într-acolo, am trecut pe la Centrul Etno-cultural Vatra, Străşeni și am făcut cu mare plăcere poze ale acestui loc, de curînd amenajat, preconizat pentru diverse sărbători, festivaluri etc.

Această zi s-a dovedit a fi generoasă în atracţii turistice, căci apropiindu-ne deja de Leoroaia am descoperit un centru turistic proaspăt construit, amenajat și utilat la standarde europene. Aici pot fi organizate, de asemenea, sărbători, festivaluri, dar cel mai simplu este să telefonaţi și să vă rezervaţi o căsuţă confortabilă, enumerând ceea ce doriți să primiţi pentru banii dvs. În apropierea acestui loc, în preajma satului Palanca, am descoperit o pădure-parc minunată, cu stejari seculari, frasini şi ulmi. Aici am luat o mică gustare și am pornit urcuşul spre dealul de sus de Leordoaia. Fotografiile le anexez.

Ah, da, am uitat cu desăvîrşire. În primul pătrime a călătoriei noastre, am vizitat faimoasa Rezervaţie „Plaiul Fagului", situată la graniţa raioanelor Ungheni şi Călărași.

Am fost aici de nenumărate ori, dar tot nu aveam noroc cu vremea. Această zi s-a dovedit a fi foarte reuşită, căci am putut fotografia ceea ce nu izbuteam nicidecum înainte. Dvs. însă vă fac cadou cîteva fotografii. Dar aceasta, desigur, nu este totul, dar cum sînt mult prea multe „litere înşirate" aici, ar trebui să am şi puţin obraz".

Cuvinte cheie:

turism , Moldova , localitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1711
Populația:
534 locuitori

Beloci este o localitate-centru de comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Rîbnița și la 128 km de Chișinău. Conform datelor anului 2011 populația satului constituia 534 de oameni. Satul Beloci a fost menționat documentar în anul 1711.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.