Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
09 decembrie 2016, 11:10 Natura şi turismul views 100114
Tunelul de 4 etaje a fost descoperit sub rîul Prut
09 decembrie 2016, 11:10 Natura şi turismul views 100114

Tunelul de 4 etaje a fost descoperit sub rîul Prut

Periodic, orașul Cernăuți continuă să uimească prin descoperiri interesante. Una dintre acestea a fost găsită de către muncitorii de la Apă Canal Cernăuți - un tunel sub rîul Prut. Cele două turnuri de pe ambele maluri ale rîului, situate vizavi una față de alta, stau de mult timp acolo, de la începutul secolului trecut. Însă pe parcursul a mai multor ani acestea au fost pline cu apă, de aceea ce se făcea în interior, știau doar localnicii în vîrstă. În luna aprilie a acestui an, lucrătorii Apă Canal au pompat parțial apa.

Angajații ÎS Apă Canal Cernăuți au depistat în anul 2005 sub rîul Prut, care curge prin Cernăuți un tunel imens de origine necunoscută, pînă cînd.

Potrivit mass-media din Cernăuți, clădirea unicat are o înălțime cam de patru etaje, de 4-5 metri fiecare, două dintre care sînt pline cu apă. După evacuarea apei la 29 iulie scafandrii au reușit să intre la unul dintre etajele tunelului, care, potrivit lor, are 4 metri înălțime și 3 metri lățime, iar la fundul acestuia au descoperit o țeavă necunoscută.

Conducerea ÎS Apă Canal Cernăuți s-a adresat ambasadelor Austriei și României, cu rugămintea de a ajuta la identificarea documentelor, care ar permite reconstituirea istoriei Apă Canalului Cernăuți, în special, de a reface hărțile subterane ale sistemelor subterane de tratare a apei, a rețelelor de canalizare și a structurilor inginerești, care au fost construite încă pe timpul Austro-Ungariei și României.

Tunel descoperit se menține ermetic, deoarece în conformitate cu primele observații, apa din rîu nu pătrunde acolo. Scopul acestei construcții este necunoscut. Conform unei versiuni acesta este o un obiect strategic secret prin care a avut loc retragerea trupelor sovietice, menit de asemenea și pentru cazuri de dezastre naturale, tunelul putea fi folosit pentru evacuarea populației locale. Potrivit amintirilor locuitorii din zonă, în perioada sovietică, intrarea în tunel era păzită zi și noapte din ambele părți de militari înarmați, concluziile finale însă trebuie să le facă specialiști.

Pentru inspectarea tunelului au fost atrași scafandri de la Hidrocentrala Dnestrovsk. Localnicii au comunicat despre faptul unde este situat tunelul, însă pînă la studierea globală a localității despre probabilitatea existenței unei construcții de o asemenea anvergură au crezut foarte puțini.

În ciuda deficitului de mijloace Apă Canal intenționează sa continue studiul tunelului unic, ei intenționează să-l curețe complet de apă, murdărie și după lucrările corespunzătoare conform tehnicii de securitate să-l facă accesibil pentru turiști.

Sursa: ukrnato.info

Cuvinte cheie:

Prut , descoperire , tunel

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1922
Populația:
175 locuitori

Inculeţ este un sat din cadrul comunei Zorile, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 12 km de oraşul Orhei şi la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 175 de oameni. Satul Inculeț a fost întemeiat în anul 1922.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.