Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
13 septembrie 2012, 11:15 Natura şi turismul views 7716
13 septembrie 2012, 11:15 Natura şi turismul views 7716

Rîul Bîc este mort – concluzia specialiștilor

Centrul Național de Mediu, în colaborare cu Organizația Teritorială Chișinău a Mișcării Ecologiste din Republica Moldova a prezentat astăzi strategia de soluționare a problemelor legate de apele de suprafață și bazinul rîului Bîc.

Studiile arată că bazinele mici de apă din Moldova sînt puternic poluate și în ele se atestă un deficit mare de apă. În special, se află într-o stare deosebit de gravă rîul Bîc – unul dintre afluenții Nistrului, căruia, în amonte de lacul Ghidighici, i-a secat complet albia. Mai mult decît atît, în el lipsește complet ihtiofauna, iar concentrația de substanțe chimice depășește limitele admisibile.

Potrivit experților, starea rîului continuă să se deterioreze din cauza pasivității și indiferenței autorităților, care nu fac nimic pentru a îmbunătăți situația mediului în țară. Societatea civilă nu este suficient de activă în prevenirea poluării și gestionarea rațională a resurselor de apă. Potrivit președintelui Mișcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba, această situație poate duce la consecințe dezastruoase. Pînă în prezent, în țară nu a fost elaborat nici un document de strategie pentru soluționarea acestor probleme. "Aceasta este prima încercare în țară de a aduna informații cu scopul de a elabora un sistem de măsuri pentru a informa mai bine publicul cu privire la problemele dificile cu care se confruntă rîurile mici", a spus Garaba.

Experții au concluzionat că, astăzi, rîul Bîc este mort. "Putem presupune că rîul a murit încă în 2003, pentru că atunci toți peștii din rîu au murit și nu a mai fost reabilitat. Atunci s-a produs o contaminare severă cu substanțe toxice de la fabrica de vinuri din Cojușna. Acum, în rîu, chiar nici broaște nu mai trăiesc", a declarat președintele Mișcării Ecologiste.

La rîndul lor, locuitorii Chișinăului consideră situația creată ca fiind catastrofală.

Strategia de comunicare privind apele de suprafață și apele din bazinul rîului Bîc va fi introdusă în practică. Experții urmăresc scopul de a atrage atenția autorităților și a publicului asupra necesității soluționării acestor probleme pentru a da viață rîului Bîc.

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

turism , Moldova , ecologie , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1889
Populația:
201 locuitori

Reteni-Vasileuţi este un sat din cadrul comunei Branişte, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Rîșcani şi la 182 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 201 oameni. Satul Reteni-Vasileuți a fost menționat documentar în anul 1889.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.