Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
16 ianuarie 2014, 09:57 Diaspora moldovenească views 10124
16 ianuarie 2014, 09:57 Diaspora moldovenească views 10124

Diaspora din Italia a făcut bilanţul activităţilor din anul 2013


Foto: trm.md

Trecerea dintre ani este întotdeauna un prilej de a face bilanţul activităţilor desfăşurate. Pentru a afla care sînt reuşitele diasporei moldoveneşti din regiunea Veneto, Italia, o echipă a emisiunii "Moldovenii de Pretutindeni" a fost la ei în vizită şi iată ce a aflat.

Regiunea Veneto din Italia, şi oraşul Veneția, care este considerat capitala acesteea, găzduieşte, potrivit unor date neoficiale, peste 10 mii de migranți moldoveni. Este dificil să afirmăm pe cît de veridică este această cifră, atîta timp cît nu este cunoscut numărul moldovenilor care muncesc la negru în această parte a peninsulei. Cert este faptul că, în această parte a Italiei există, pentru toţi concetăţenii noştri, cinci asociații diasporale.

Potrivit lui Oleg Josanu, membru al Centrului Diaspora Moldova, în orașul Mestre sînt peste 5000 de moldoveni, o bună parte dintre ei fiind încadrați în cele cinci asociații diasporale din regiune. „Orașul Mestre este unul mic, nu este precum Padova sau Roma. Aşa că acești 5000 de moldoveni se cunosc între ei, aceasta fiind o caracteristică a moldovenilor de aici. Aceste asociații organizează evenimente cu caracter sportiv, cultural sau artistic", a declarat Oleg Josanu.

Asociația „Dacia" este una dintre primele structuri diasporale create în Italia. Fondată în anul 2007, aceasta are în palmaresul său zeci de proiecte realizate cu suportul autorităților locale în colaborare cu alte asociații italiene sau moldovenești. Membrii Asociației „Dacia" au participat la diverse evenimente culturale prin intermediul cărora și-au propus să promoveze tradițiile și cultura națională.

Eugenia Belibov, președintele Asociației „Dacia" susține că 2013 a fost un an fructuos sub toate aspectele. Printre reușitele anului se numără și lansarea unui ghid practic pentru asistentele familiale. „Ghidul a fi „badantă" a fost elaborat cu ajutorul lui Oleg Josanu de la „Centrul Diaspora Moldova" și a Olgăi Coptu, directorul publicației „Gazeta Basarabiei". Această broșură conține informații utile privind condițiile de angajare și remunerare, măsurile de protecție socială, drepturile angajatului în caz de boală sau accident de serviciu.

Printre proiectele cu tentă socială organizate de Asociația „Dacia" se numără şi acţiunea „Drumul Bunătății" în cadrul căruia membrii Asociației au colectat bani, hăinuțe, rechizite școlare și produse alimentare pentru a le oferi cîtorva familii nevoiașe din Moldova.

Pentru a-i ajuta pe copiii migranților moldoveni să nu-și piardă identitatea, a fost deschisă o școală duminicală, unde micuţii află despre tradițiile din străbuni care trebuie să fie perpetuate.

„Vedem că, atît copiii cît şi părinţii manifestă interes. În cadrul repetițiilor pe care le facem, încercăm să le educăm spiritul de a lucra în echipă, de a comunica în limba romînă, ca atunci cînd vor reveni în Moldova să se poată înțelege cu cei apropiați", a menționat Eugenia Belibov.

Printre realizările diasporei moldovenești din nordul Italiei se înscrie și fondarea, în 2013, a unei noi structuri - Asociația profesorilor moldoveni din Italia.

„Financiar aici ne realizăm mult mai ușor, însă avem probleme de ordin spiritual. Astfel, simțim necesitatea să ne întîlnim mai des. Constatăm că acele cursuri de matematică și de limbă engleză pe care le-am înființat, le sînt de ajutor copiilor noști. Obiectivul nostru pentru anul 2014 este să lansăm și cursuri de limba romînă", a adăugat preşedinta Asociației profesorilor moldoveni din Italia, Luminița Roșeț.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

diaspora , Italia , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1903
Populația:
69 locuitori

Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Scumpia, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Fălești și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 69 de oameni. Satul Nicolaevca a fost înființat în anul 1903.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.