Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
06 noiembrie 2014, 14:16 Diaspora moldovenească views 12148
Moldovenii care au încălcat regimul de ședere în Rusia se pot întoarce acasă pentru a vota
Foto: © ИТАР-ТАСС/ Сергей Карпов
06 noiembrie 2014, 14:16 Diaspora moldovenească views 12148

Moldovenii care au încălcat regimul de ședere în Rusia se pot întoarce acasă pentru a vota

Cetatenii moldoveni care au incalcat regimul de sedere in Rusia se pot intoarce acasa pana pe 30 noiembrie, pentru a vota la parlamentare, fara a fi sanctionati. Anuntul a fost facut de Serviciul Rus de Migratie, care afirma ca moldovenii vor putea reveni la munca in Rusia ulterior, fara a fi trasi la raspundere. Autoritatile rusesti spun ca au luat aceasta decizie dupa mai multe intalniri cu liderul socialistilor Igor Dodon, care s-a plans guvernul de la Chisinau ca va deschide prea putine sectii de votare in Rusia.

Constantin ROMODNOVSKII, SEF SERVICIUL MIGRATIE RUSIA: "Toţi cetăţenii Republicii Moldova care ies din ţară de astăzi şi până la 30 noiembrie vor ieşi liber şi vor intra fără probleme în Rusia. Le vom permites să înceapă un nou cazier migraţional în Federaţia Rusă."

Decizia vine dupa cateva intalniri pe care socialistul Igor Dodon le-a avut la Moscova, inclusiv cu presedintele rus Vladimir Putin, la care Dodon ar fi criticat numarul mic de sectii de votare care ar urma sa fie deschis in Federatia Rusa la alegerile din 30 noiembrie. Potrivit Serviciului Rus de Migratie, cel putin 240 de mii de cetateni moldoveni au incalcat legislatia migrationista. Nemultumiti de numarul mic de sectii de votare au fost astazi si cei din Blocul Electoral Alegerea Moldovei Uniunea Vamala. Ei au protestat in fata Guvernului, cerand mai multe sectii in Federatia Rusa.

Pentru alegerile din 30 noiembrie, Guvernul a decis sa deschida in Rusia 5 sectii de votare, desi in proiectul initial figurau 15. Astazi Guvernul a refuzat sa comenteze protestul, mentionand ca mentine pozitia exprimata anterior de ministerul de Externe, care declara ca numarul de sectii a fost micsorat dupa ce a fost analizata prezenta la urne a cetatenilor moldoveni din Rusia la scrutinul din 2010.

Comunistii si socialistii au criticat decizia, cu toate ca la alegerile din 2009, cand presedinte era Vladimir Voronin, iar Igor Dodon - vicepremier, a fost deschisa doar o sectie de votare, la Moscova. Pentru deschiderea celor 95 de sectii de votare in strainatate vom cheltui 4,5 milioane de lei.

Sursa: stirileprotv.ro

Cuvinte cheie:

alegeri , Rusia , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
35 locuitori

Roşcanii de Jos este un sat din cadrul comunei Ghiduleni, raionul Rezina. Roşcanii de Jos este situat la o distanță de 39 km de orașul Rezina și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 35 de oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1893.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.