Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
14 iulie 2015, 17:27 Diaspora moldovenească views 8106
Chestiuni importante discutatе la guvern despre diasporă
14 iulie 2015, 17:27 Diaspora moldovenească views 8106

Chestiuni importante discutatе la guvern despre diasporă

Recent, Biroul pentru relații cu diaspora a convocat ședința ordinară a persoanelor responsabile de diaspora la nivel tehnic pentru interacțiunea operativă între instituțiile guvernamentale, precum și aplicarea deciziilor luate la nivel central în domeniul diasporei și migrației.

În cadrul ședinței au fost puse în discuție cîteva chestiuni importante:

  • Indicatorii OECD pentru măsurarea coerenței instituționale și a politicilor în domeniul migrației și dezvoltării;
  • Rezultatele și perspectiva proiectului NEXUS Moldova;
  • Analiza procesului de evaluare a capacităților instituționale în domeniul diaspora, migrație și dezvoltare, inclusiv prin prisma dimensiunii de gen;
  • Identificarea necesităților de instruire ale persoanelor responsabile de elaborarea și implementarea politicilor în domeniul diaspora, migrație și dezvoltare;
  • Prioritățile de activitate pentru perioada următoare.

BRD a prezentat informația cu privire la Parteneriatul Global de Cunoștințe în domeniul Migrației și Dezvoltării (KNOMAD), care este o platformă pentru sinteză și generare de cunoștințe și expertiză în politici pe migrație și dezvoltare coordonată de Banca Mondială. În cadrul KNOMAD a fost instituit Grupul Tematic de Lucru privind politica și coerența instituțională – prezidat de Centrul de Dezvoltare OECD, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare, care a elaborat o listă de indicatori pentru a măsura și îmbunătăți coerența instituțională și a politicilor în domeniul migrației și dezvoltării.

Scopul indicatorilor este studierea politicilor și aranjamentelor instituționale existente din diferite sectoare legate de migrație și dezvoltare și analiza necesității unor politici și instituții cu scopul de a maximiza impactul pozitiv al migrației și dezvoltării.

Lista de indicatori a fost definitivată și propusă spre examinare în cadrul reuniunii internaționale a experților, care s-a desfășurat în 10-11 iunie 2015, la Haga (Olanda).

Republica Moldova este una din cele 10 țări-pilot, atît dezvoltate, cît și în curs de dezvoltare, în realizarea acestui exercițiu complex: Bosnia și Herțegovina, Capul Verde, Jamaica, Moldova, Olanda, Filipine, Sri Lanka, Suedia, Elveția, Trinidad și Tobago.

Proiectul NEXUS Moldova a trecut în revistă activitățile realizate pe parcursul a 2,5 ani de oficiul central, precum și de oficiile teritoriale din Cahul, Edineț, Ungheni și Chișinău.

De asemenea, au fost prezentate perspectivele pentru continuarea proiectului pentru următorii 3 ani.

Reamintim că în conformitate cu Dispoziția Guvernului nr.58-d din 7 iunie 2013, ministerele, autoritățile publice centrale și instituțiile vizate au desemnat persoane responsabile la nivel decizional (viceministru/vicedirector) pentru implementarea politicilor statului în domeniul diasporei și migrației, și la nivel tehnic (șef de direcție) pentru exercitarea atribuţiilor de coordonare, aplicare şi implementare a subiectelor ce ţin de diasporă.

Cuvinte cheie:

Moldova , diaspora , sedinta , migratie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1700
Populația:
2167 locuitori

Heciul Nou este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Trifănești și Heciul Nou. Satul Heciul Nou se află la distanța de 30 km de orașul Sîngerei și la 125 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2167 de oameni. Localitatea a fost menționată documentar în anul 1700.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.