Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
21 ianuarie 2016, 16:18 Diaspora moldovenească views 7176
Braghiș: Nici una din comunitățile diasporale moldovenești nu va fi favorizată
21 ianuarie 2016, 16:18 Diaspora moldovenească views 7176

Braghiș: Nici una din comunitățile diasporale moldovenești nu va fi favorizată

Recent, Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, a avut o întrevedere cu membrii diasporei moldovenești, la care au participat peste 10 conducători ai acesteia din or. Moscova, or. Kursk, or. Kostroma și or. Reazani. Întîlnirea a vut loc în incinta misiunii diplomatice moldovenești.

Scopul întrevederii a constat în examinarea posibilităților de consolidare a dialogului și unificarea comunității moldovenești.

În special, participanții la ședință au atras atenția că pentru depășirea dezmembrării acesteia urmează a fi excluse tendințele de asumare a rolului de lider sau exponent al intereselor întregii diaspore moldovenești, manifestate de către unele organizații național-culturale. În context, s-a menționat că întru atingerea acestui obiectiv, un rol important ar putea fi jucat de Congresul organizațiilor național-culturale, ședința căruia este preconizată pentru luna martie curent în or. Kostroma.

Urmare discuțiilor pe marginea acestui subiect și solicitărilor participanților la discuții, Ambasadorul a menționat că pe viitor nici una din organizațiile național-culturale nu va fi favorizată, principiile egalității în drepturi și autonomiei în activitate vor sta la baza consolidării diasporei moldovenești din Rusia.

De asemenea, ambasadorul a remarcat că scopul principal al organizațiilor național-culturale, în primul rînd, constă în promovarea și păstrarea valorilor culturale și tradițiilor moldovenești, or, mai multe asociații pun accentul pe acțiuni de susținere a cetățeanului la încadrare în cîmpul muncii.

În aceiași ordine de idei, participanții la ședință au făcut un schimb de opinii privind măsurile care urmează a fi întreprinse pe parcursul anului 2016, în particular, desfășurarea Festivalului "Mărțișor", organizarea celebrării sărbătorilor de stat și altele.

Sursa: www.rusia.mfa.md

Cuvinte cheie:

ambasador , Rusia , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
2081 locuitori

Bălăbăneşti este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bălăbăneşti, Mălăieşti şi Mălăieştii Noi. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Criuleni și la 24 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2081 de locuitori. Satul Bălăbănești a fost menționat documentar în anul 1616.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.