Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
14 ianuarie 2014, 10:01 Diaspora moldovenească views 14180
14 ianuarie 2014, 10:01 Diaspora moldovenească views 14180

Moldoveanca Valentina Popa – o carieră de success la New York


Foto: pentruea.md 

Valentina Popa a ajuns în Statele Unite în 2005, după ce a lucrat trei ani în cadrul Guvernului R. Moldova. Apoi a fost delegată la Misiunea Moldovei pe lîngă Organizaţia Naţiunilor Unite. În present Valentina Popa lucrează la oficiul central al Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York, în Departamentul pentru Menţinerea Păcii. În cadrul acestui departament sînt identificate personalităţi marcante din întreaga lume, cu experienţă vastă în soluţionarea conflictelor internaţionale, care ar fi dispuşi să servească în misiunile ONU. Munca o inspiră pe Valentina prin faptul că interacţionează cu personalităţi care schimbă cursul istoriei şi, totodată, îi oferă posibilitatea să participe ca solistă în concerte de binefacere în toată lumea.

Valentina Popa îmbină cu brio pasiunea pentru muzică şi munca zilnică la ONU. Regulamentele interne ale ONU încurajează asemenea activităţi. Ea a cîntat la concerte de binefacere în Zambia, Statele Unite, Filipine, Japonia şi Haiti. Concertele de binefacere se axează în mare parte pe probleme curente (lupta cu bolile contagioase, HIV/SIDA, cancerul, acordarea de ajutor sinistraţilor catastrofelor naturale). Valentina Popa s-а aventurat să cînte piesa "Pînă la lacrimi mi-e dragă viaţa", pe versurile lui Grigore Vieru şi muzică de Ion Aldea Teodorovici într-o sală de concert din Manhattan, fiind acompaniată la pian de japoneza Asami Tamura.

Publicul a fost extrem de încîntat. Astfel, s-a convins înca o data că muzica nu necesită traducere, ea pătrunde direct în inimă, topeşte gheaţa şi sensibilizează.

Tot muzica i-a unit destinul cu cel al tenorul italian Luciano Lamonarca, pe care l-a cunoscut în 2008 la Asambleea Generala a ONU unde el susţinea un concert.

Totuşi, Valentina Popa nu uită de meleagurile natale şi speră că într-o zi va reveni la baştină.

 

Sursa: elaborat după materialele publicate pe pentruea.md

Cuvinte cheie:

munca , SUA , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
117 locuitori

Lunga Nouă este un sat din cadrul comunei Crasnîi Vinogradari din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Dubăsari și la 53 km de Chișinău. Populaţia satului Lunga Noua alcătuia 117 oameni în anul 2011. Satul Lunga Noua a fost întemeiat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.