Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
23 septembrie 2016, 16:30 Diaspora moldovenească views 5787
De ce migranții nu s-au înregistrat în listele electorale (Video)
23 septembrie 2016, 16:30 Diaspora moldovenească views 5787

De ce migranții nu s-au înregistrat în listele electorale (Video)

După încheierea perioadei de înregistrare în listele electorale de bază a moldovenilor aflați peste hotarele țării s-a constatat, spre surprinderea multora, că în aceste liste s-au înscris doar 3570 de persoane.

Asta în timp ce, conform statisticilor oficiale, din țară sînt plecați peste opt sute de mii de moldoveni.

Pentru a afla cauzele acestui fenomen, NOI.md a discutat cu șefa Biroului pentru Relații cu Diaspora (BRD), Olga Coptu.

Potrivit șefei BRD, cauza principală a acestei situații este lipsa de informație, atît pe teritoriul Republicii Moldova, cît și peste hotarele ei: „Unii nici nu cunoșteau că vor avea loc alegerile președintelui, alții nu au știut despre procedura de înregistrare prealabilă", a explicat Coptu.

Un alt motiv, potrivit șefei BRD, este lipsa accesului la internet sau folosirea acestuia în alte scopuri decît cel de informare: „Unii migranți moldoveni nu au acces la internet. Și chiar dacă îl au, nu-l folosesc în scop de informare. De fapt, s-au înregistrat cei care au făcut-o în 2014 sau cei care s-au informat singuri ori au fost informați de către cineva anume".

Olga Coptu a menționat că persoanele care nu au reușit să se înregistreze prealabil vor putea totuși participa la alegerile prezidențiale, înregistrîndu-se la secții de vot, în listele suplimentare. „Înregistrarea prealabilă era necesară pentru a justifica numărul secțiilor de vot ce urmează a fi deschise și pentru că această înregistrare asigura radierea din listele de la domiciliul din Republica Moldova", a specificat Coptu.

„Secțiile de vot în afara misiunilor diplomatice se vor deschide în baza a două criterii: numărul celor care au votat la ultimele alegeri, adică în 2014, și numărul celor înregistrați prealabil", a conchis șefa BRD.

De menționat că, deocamdată, nu se cunoaște numărul secțiilor de vot ce vor fi deschise peste hotare, lista acestora urmînd a fi anunțată în zilele apropiate.

Revoltător este faptul că nu e prima oară cînd moldovenii plecați în afara țării se înregistrează în prealabil în listele electorale într-un număr semnificativ de mic, iar în ziua alegerilor se confruntă cu un număr insuficient de secții de votare. Totodată, mereu se dă vina pe lipsa de informare a cetățenilor, în timp ce din bugetul statului sînt alocate sume colosale pentru campaniile de informare, care, într-un final, nu dau rezultatele scontate.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

diaspora , migratie , lista , alegeri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
13 locuitori

Podul Lung este un sat din comuna Sipoteni, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Călărași și la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 13 oameni. Satul Podul Lung a fost înființat în anul 1955.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.