Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 iulie 2013, 15:12 Diaspora moldovenească views 15301
15 iulie 2013, 15:12 Diaspora moldovenească views 15301

Victoria Mogîldea, moldoveanca care proiectează casele francezilor


Foto: moldovenii.md

A participat la realizarea unui pod în Iran şi are în portofoliu proiecte de renovare şi extindere a unui cartier parizian. Vorbim de o tînără moldoveancă, care şi-a construit o carieră de arhitect de succes la Paris. Acest lucru însă nu a îndepărtat-o de baştină, ci o motivează să schimbe unele aspecte şi în Republica Moldova.

Moldoveanca Victoria Mogîldea, stabilită de opt ani în Franţa, a reuşit să şi facă cunoscut şi întrebat numele la Paris, oraş care a cucerit-o de la prima clădire. Acum a ajuns să le proiecteze francezilor case.

Admisă la Ecole  d'architecture de la Paris, Victoria obţine rezultatele bune la studii, iar proiectele pe care le-a realizat cu brio au recomandat-o în vederea selectării dosarului său pentru participarea la un concurs internaţional, la care basarabeanca  de 26 de ani a reprezentat Franţa, şi a reuşit să ocupe locul doi . Succesul însă i-a adus în responsabilitate realizarea unui pod în Iran.

Participarea la concursul din Iran a motivat-o să şi concentreze eforturile în realizarea unui vis, cel de-a şi deschide propriul cabinet de arhitectură ca să realizeze proiecte internaţionale.

Este fascinată de arhitectura lui Rudy Ricciotti, de modernismul lui Le Corbusier şi o inspiră operele lui  Robert Mallet-Stevens. Este mîndră atunci cînd printre monumentele arhitecturale ale Parisului, poate revedea şi lucrările sale. A creat un cartier în suburbia Parisului, un cartier ecologic cu material şi tehnologie specifică.

Acest proiect, spune ea, vrea să-l implementeze şi acasă, în Republica Moldova. Doreşte să facă schimbări în oraşul în care a crescut, la Chişinău.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

talent , Franta , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1620
Populația:
12858 mii locuitori

Cimişlia este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cimişlia. Amplasat pe malurile rului Cogîlnic, oraşul Cimişlia este situat la o distanţă de 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12858 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii Cimişlia datează din 1620. Datorită conlocuirii cu tătarii, denumirea localităţii a luat forma “Cimişlia” – denumirea tribului tătăresc ciumecili, care avea ca semn distinctiv o figură în formă de căuş. În timp, ciumecicili s-a transformat în Cimişlia.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.