15 july 2013, 15:12 Moldovan Diaspora views 15290
15 july 2013, 15:12 Moldovan Diaspora views 15290

Victoria Mogîldea, moldoveanca care proiectează casele francezilor


Foto: moldovenii.md

A participat la realizarea unui pod în Iran şi are în portofoliu proiecte de renovare şi extindere a unui cartier parizian. Vorbim de o tînără moldoveancă, care şi-a construit o carieră de arhitect de succes la Paris. Acest lucru însă nu a îndepărtat-o de baştină, ci o motivează să schimbe unele aspecte şi în Republica Moldova.

Moldoveanca Victoria Mogîldea, stabilită de opt ani în Franţa, a reuşit să şi facă cunoscut şi întrebat numele la Paris, oraş care a cucerit-o de la prima clădire. Acum a ajuns să le proiecteze francezilor case.

Admisă la Ecole  d'architecture de la Paris, Victoria obţine rezultatele bune la studii, iar proiectele pe care le-a realizat cu brio au recomandat-o în vederea selectării dosarului său pentru participarea la un concurs internaţional, la care basarabeanca  de 26 de ani a reprezentat Franţa, şi a reuşit să ocupe locul doi . Succesul însă i-a adus în responsabilitate realizarea unui pod în Iran.

Participarea la concursul din Iran a motivat-o să şi concentreze eforturile în realizarea unui vis, cel de-a şi deschide propriul cabinet de arhitectură ca să realizeze proiecte internaţionale.

Este fascinată de arhitectura lui Rudy Ricciotti, de modernismul lui Le Corbusier şi o inspiră operele lui  Robert Mallet-Stevens. Este mîndră atunci cînd printre monumentele arhitecturale ale Parisului, poate revedea şi lucrările sale. A creat un cartier în suburbia Parisului, un cartier ecologic cu material şi tehnologie specifică.

Acest proiect, spune ea, vrea să-l implementeze şi acasă, în Republica Moldova. Doreşte să facă schimbări în oraşul în care a crescut, la Chişinău.

Sursa: trm.md

Keywords:

talent , Franta , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1975
Populația:
106 locuitori

Tudoreşti este un sat din cadrul comunei Bucuria, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cahul și la 164 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 106 oameni. Satul Tudorești a fost înființat în anul 1975.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.