Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
11 noiembrie 2013, 16:37 Diaspora moldovenească views 10397
11 noiembrie 2013, 16:37 Diaspora moldovenească views 10397

Moldoveanul Alexandru Timofeev predă pianul la o universitate din SUA

Foto: trm.md

Moldoveanul Alexandru Timofeev, în vîrstă de 30 de ani, originar din Orhei, este profesor de pian la „Rowan University” şi compozitor, care a cîştigat trofee la concursuri din SUA, Canada, România, Rusia, Serbia, Cehia şi Belarus.

Alexandru este recunoscător tatălui său, Vladimir Timofeev, care i-a trezit dragostea pentru muzică la vârsta de 7 ani, apoi dascălilor de la Liceul-internat Republican de muzică „Ciprian Porumbescu” din Chişinău, de unde a plecat la studii peste Ocean.

Directoarea acestei instituţii, Galina Buinovschi, a afirmat că gestul patriotic al lui Alexandru Timofeev de a promova arta moldovenească în Occident este preluat de mulţi discipoli talentaţi. „Recent, doi absolvenţi de-ai noştri, Dan Iulian Druţac şi Ionel Moşneaga, au plecat la Londra pentru a-şi întregi studiile la o şcoală patronată de Ducele de York ”, a precizat directoarea.

„Sînt mîndră de băiatul meu, care dirijează orchestre simfonice la Festivaluri internaţionale, susţine la pian concerte de Chopin, Liszt sau Rahmaninov, dar apreciază şi creaţiile compozitorilor moldoveni: Zlata Tcaci, Vladimir Beleaev, Igor Iachimciuc, Ghenadie Ciobanu. A devenit o tradiţie pentru el să concerteze în fiecare vară la Chişinău, Bălţi sau Tiraspol. Abia aştept sezonul estival, cînd va prezenta, în premieră, un concert pentru ţambal şi orchestră la Sala cu Orgă şi la Radio”, a specificat Elena Timofeev, mama pianistului.

Pentru a comunica cu muzicienii de pretutindeni, Alexandru a înfiinţat o Societate Internaţională a Pianiştilor şi Compozitorilor, notează Moldpres.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , munca , SUA

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1787
Populația:
951 locuitori

Pohorniceni este un sat şi comună din raionul Orhei. Pohorniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Orhei și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 951 de oameni. Satul Pohorniceni a fost menționat documentar în anul 1787.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.