07 februarie 2014, 15:19 Realitatea moldovenească views 11504
La Şoldăneşti, Rezina şi Floreşti va fi îmbunătăţit sistemul de management al deşeurilor
Foto: green-report.ro
07 februarie 2014, 15:19 Realitatea moldovenească views 11504

La Şoldăneşti, Rezina şi Floreşti va fi îmbunătăţit sistemul de management al deşeurilor

La Primăria oraşului Floreşti a avut loc, ieri, o şedinţă în vederea creării serviciului de Management al deşeurilor solide (MDS) în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea sistemului integrat de MDS în raioanele Şoldăneşti, Rezina şi Floreşti”, finanţat prin intermediul Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). La întrunire au participat directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion Bodrug, reprezentanţi ai GIZ şi ai autorităţilor publice din localităţile antrenate în implementarea proiectului, transmite MOLDPRES.

Din anul 2014, pe teritoriul raionului Floreşti, parte a Regiunii de Dezvoltare Nord, proiectul de gestionare a MDS va fi monitorizat de ADR Nord, cu suportul consultanţilor GIZ. Pînă în prezent, proiectul a fost implementat în raza raionului Floreşti de ADR Centru.

Iniţial, cînd a fost depus la Apelul de Propuneri de Proiecte I, în proiect au fost incluse toate primăriile din raionul Floreşti. Actualmente, invocînd probleme legate de modalitatea de plată a serviciului de colectare a deşeurilor, nu toate primăriile sînt dispuse să aprobe în consiliile locale documentele necesare pentru ca sistemul de MDS să funcţioneze. Or, acest fapt tărăgănează procesul de implementare a proiectului.

Pînă în prezent, în cadrul proiectului, la Floreşti au fost construite 215 platforme de depozitare a deşeurilor şi a fost procurat echipament tehnic. „Acum sîntem la o etapă în care trebuie să ne concentrăm pe dezvoltarea serviciului de MDS. Autorităţile publice locale trebuie să fondeze o asociaţie sau o întreprindere care va gestiona serviciul respectiv. ADR Nord şi consultanţii GIZ vor contribui ca acest serviciu să funcţioneze cît mai curînd posibil”, a relevat directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Proiectul „Îmbunătăţirea sistemului integrat de management al deşeurilor solide în raioanele Şoldăneşti, Rezina şi Floreşti” este unul interregional, implementarea cu succes a căruia va conduce la dezvoltarea localităţilor respective şi la reducerea numărului de îmbolnăviri în rîndul populaţiei. Bugetul programului constituie 40 de milioane de lei. Pe lîngă lucrările efectuate pînă în prezent în cadrul proiectului, vor mai fi construite un depozit sanitar la Şoldăneşti, două centre de reciclare la Şoldăneşti şi Floreşti, două staţii de transfer - la Cotiujenii Mari, Şoldăneşti, şi la Floreşti.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

ecologie , localitati , proiect

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
2860 locuitori

Boghiceni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Boghiceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Hîncești și la 64 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2860 de oameni. Satul Boghiceni a fost menționat documentar în anul 1489.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.