07 mai 2014, 15:55 Realitatea moldovenească views 6957
Moldovenii au transferat din străinătate, în luna martie, cu 4,5 % mai mulți bani
Foto: trm.md
07 mai 2014, 15:55 Realitatea moldovenească views 6957

Moldovenii au transferat din străinătate, în luna martie, cu 4,5 % mai mulți bani

Persoanele fizice, rezidente şi nerezidente, au primit, în luna martie, din străinătate prin băncile moldoveneşti mijloace băneşti sub formă de transferuri în sumă de peste 123 milioane de dolari, cu 4,5 la sută mai mult decît în perioada similară a anului precedent.

Potrivit unor date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), per totalul trimestrului întîi, valoarea transferurilor a fost în scădere, avansul din martie nu a acoperit scăderea de 6 la sută din primele două luni ale anului.

Intrările de bani pe canalul remiterilor în favoarea persoanelor fizice prin băncile din Republica Moldova s-au cifrat în ianuarie-martie 2014 la peste 314 milioane de dolari, o cifră cu şase milioane mai mică decît cea atinsă în perioada respectivă a anului trecut.

„Nu este o situaţie care să ne îngrijoreze, chiar dacă este un trend descrescător", a declarat marți într-o conferinţă de presă Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM, citat de Moldpres.

Experţii explică scăderea prin faptul că o parte din moldovenii angajaţi la lucrările de construcţie a complexului olimpic de la Soci au revenit acasă, iar o altă parte şi-au pierdut locul de muncă în urma restricţiilor impuse de Federaţia Rusă privind aflarea pe teritoriul acesteia. Potrivit BNM, circa 68 la sută din transferurile din străinătate în anul 2013 au provenit din Rusia.

Datele BNM relevă o schimbare a structurii valutare a transferurilor prin sistemele de transfer rapid în acest an, faţă de 2013. Astfel, în primul trimestru, 27,6 la sută din remiteri au fost făcute în dolari SUA, 37,8 la sută în euro, iar 34,6 la sută în ruble ruseşti. În perioada similară a anului trecut, raportul a fost de 34,3 la sută transferuri în dolari SUA, 38,5 la sută în euro şi 27,2 la sută în ruble ruseşti.

Peste 700 mii de moldoveni lucrează în străinătate, temporar sau permanent, arată date ale Băncii Mondiale, informaţii confirmate de experţii locali. Potrivit ultimelor date ale Biroului Naţional de Statistică, făcute publice la 31 martie, „numărul persoanelor declarate ca fiind plecate la lucru sau în căutare de lucru peste hotare a alcătuit în 2013, conform estimărilor, 332,5 mii persoane".

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

bani , BNM , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1899
Populația:
207 locuitori

Octeabriscoe este un sat din cadrul comunei Văscăuţi, raionul Floreşti. Satul este situat la distanța de 35 km de orașul Florești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 207 de oameni. Localitatea a fost fondată în anul 1899 cu numele Mîrzești, iar în 1961 a fost redenumită în Octiabriscoe.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.