17 iulie 2014, 10:18 Realitatea moldovenească views 8899
The Economist: Semnarea Acordului de Asociere a generat o situație incertă în Moldova
Foto: unimedia.info
17 iulie 2014, 10:18 Realitatea moldovenească views 8899

The Economist: Semnarea Acordului de Asociere a generat o situație incertă în Moldova

În momentul cînd Republica Moldova a devenit una din primele țări din Parteneriatul Estic care a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană săptămîna trecută, multă lume din Chișinău a sărbătorit acest eveniment.

Totuși, în regiunile etnice de mai departe de capitală, vestea a fost primita cu îngrijorare, scrie publicația The Economist, citată de UNIMEDIA.

Autoritățile locale văd în standardele europene subminarea puterilor regionale de care acestea se bucură, cel puțin pe hîrtie. Rezistența la această erodare a puterii locale este lovită de un alt război, cel informațional dintre UE și Rusia, asta deoarece minoritățile de toate originile sunt adepții retoricii radicale pro-ruse. În regiunile din Republica Moldova, unde tinerii au tendința de a-și etala panglicile negru-portocalii ale Sfîntului Gheorghe, un simbol de vitejie militară în Rusia modernă, în detrimentul celor europene cu stele aurii pe un fundal albastru, retorica politică a generat o suspiciune reciprocă.

„Republica Moldova ar putea avea propriul Donbass", ca reacție la acordul de asociere, susține Nezavisimaia Gazeta, un ziar rus cu o independență editorială dubioasă, scrie The Economist. Articolul se referă la Găgăuzia. Nu doar presa provocatoare rusă pune accentul pe separatismul găgăuz. La Chișinău, un reporter local, afirmă că bașcanul regiunii, Mihail Formuzal, a comandat deja 10.000 de uniforme militare pentru a-și forma unități locale de miliție.

„Există un război rece între elitele în satele din Republica Moldova care încearcă să profite de situație", a declarat consultantul ONU pentru drepturile omului, Claude Cahn. Potrivit acestuia, atîta timp cît liderii din Republica Moldova nu vor elabora un plan de dezvoltare pentru întreaga țară, viitorul țării rămîne incert.

Precizăm că Parlamentul de la Chișinău a ratificat acordul în cadrul unei ședinței extraordinare, pe 2 iulie. Votarea a fost nominală, fiecare deputat în parte anunțînd de la tribuna Legislativului care îi este opțiunea de vot.

Ratificarea Acordului de Asociere RM-UE trebuie să aibă loc și în cele 28 de legislative ale țărilor UE. Ulterior, în luna octombrie, va avea loc aplicarea provizorie a Acordului de Asociere. România a fost prima țară din UE care a ratificat documentul.

Sursa: unimedia.info

Cuvinte cheie:

UE , Moldova , acord

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1967
Populația:
704 locuitori

Piatra Albă este un sat din cadrul comunei Mileştii Mici, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Ialoveni și la 19 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 704 oameni. Satul Piatra Albă a fost înființat în anul 1967.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.