07 noiembrie 2014, 12:06 Realitatea moldovenească views 7471
UE: E mult pînă ca Moldova să ajungă în Europa
Foto: oevp.at
07 noiembrie 2014, 12:06 Realitatea moldovenească views 7471

UE: E mult pînă ca Moldova să ajungă în Europa

Una calda, alta rece. Uniunea Europeana ne da bani pentru reforme, insa ne spune ca mai e departe pana sa ajungem si noi in Europa. Mesajul a fost enuntat de comisarul european pentru Politica de Vecinatate si Extindere Johannes Hahn, aflat in vizita la Chisinau. Oficialul a anuntat ca vom primi 410 milioane de euro pana in 2017 pentru implementarea Acordului de Liber Schimb. Intrebat cand anume am putea fi membri UE, comisarul ne-a indemnat sa muncim mai mult.

Johannes Hahn, comisar european vecinatate si extindere: ”Trebuie să mai faceţi reforme, de asta am şi menţionat că trebuie să creşteţi economia, să pregătiţi, dacă vreţi, terenul pentru o cooperare mai strânsă. Acest lucru depinde, desigur, de viteza cu care o ţară face reforme.”

Dupa ce politicienii s-au intrecut la fixat date cand Moldova ar putea ajunge membru al Uniunii Europene, Vlad Filat numind anul 2020, iar Iurie Leanca – 2019, astazi premierul a dat de inteles ca acestea nu sunt termene reale.

Iurie Leanca, prim-ministru: ”2019, 2020, sunt date pentru a mobiliza oamenii, pentru a-i angaja”.

Johannes Hahn, comisar european vecinatate si extindere: ”Abordarea guvernului Republicii Moldova, a premierului, este ambiţioasă, dar, în acelaşi timp, realistă.”

Comisarul european pentru Politica Europeana de Vecinatate si Negocierile de Extindere Johannes Hahn a anuntat ca Uniunea Europeana ne va oferi pana in 2017 cel mult 410 milioane de euro, adica peste 100 de euro pe cap de locuitor. Banii vor fi oferiti in functie de viteza cu care vom face reforme.

Johannes Hahn, comisar european vecinatate si extindere: ”Puteţi atrage investitori străini, companii străine, dacă veţi reduce nivelul corupţiei, dacă veţi avea un sistem de justiţie mai transparent şi mai de încredere.”

Potrivit Guvernului, asistenta financiara in valoarea de aproape jumatate de miliard de euro va fi folosita pentru reforma administratiei publice, dezvoltarea agricola si rurala, reforma politiei si managementul frontierei. Din acesti bani, pentru anul 2014 au fost programati 131 de milioane de euro.

Sursa: inprofunzime.md

Cuvinte cheie:

UE , Moldova , politica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1425
Populația:
1300 locuitori

Cerlina este un sat din cadrul comunei Nimereuca, raionul Soroca. Localitatea este aşezată pe malul rîului Nistru, la distanța de 52 km de orașul Soroca și la 182 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1300 de oameni. Satul Cerlina a fost menționat documentar în anul 1425.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.