03 decembrie 2014, 10:21 Realitatea moldovenească views 5698
Expert: Cum poate fi îmbunătăţit procesul electoral din Moldova
Foto: ipn.md
03 decembrie 2014, 10:21 Realitatea moldovenească views 5698

Expert: Cum poate fi îmbunătăţit procesul electoral din Moldova

Republica Moldova a făcut un pas important pentru a asigura în ţară desfăşurarea alegerilor libere şi corecte, iar scrutinul din 30 noiembrie a fost în concordanţă cu dreptul internaţional. Expertul Asociaţiei „Vesna" de la Minsk, Vladimir Labkovich, a menţionat, într-o conferinţă de presă la IPN, că totuşi s-au înregistrat şi derapaje, iar Misiunea de experţi a Platformei europene pentru alegeri democratice are recomandări cum poate fi îmbunătăţit procesul electoral.

Vladimir Labkovich a subliniat că actuala legislaţie a ţării permite modificarea radicală a listelor electorale cu 7 zile înainte de alegeri. Or, experţii sunt de părere că acest lucru îi derutează pe alegători. De aceea, ar trebui să se limiteze modificările care pot fi făcute pe listă. Comisia Electorală Centrală nu are competenţe destule pentru a verifica toate cheltuielile făcute de către concurenţii electorali, iar acest lucru la fel ar trebui modificat în legislaţie, a mai spus expertul.

Misiunea de experţi mai recomandă ca partidele extraparlamentare să aibă reprezentanţi în componenţa birourilor electorale, întrucât aceasta va majora gradul de transparenţă a procesului electoral. Vladimir Labkovich a adăugat că pe viitor autorităţile trebuie să găsească şi un mecanism prin care să asigure cetăţenilor din stânga Nistrului dreptul la exercitarea votului.

Experţii consideră că autorităţile trebuie să înveţe din greşelile de implementare a Registrului electronic al alegătorilor şi să asigure la următorul scrutin funcţionarea acestuia fără întreruperi.

Misiunea de experţi a Platformei europene pentru alegeri democratice s-a aflat în Moldova începând cu data de 26 noiembrie. Experţii reprezintă organizaţii din Parteneriatul Estic, din Rusia şi din state UE, şi colaborează în Moldova cu Asociaţia Promo-LEX.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

alegeri , Moldova , CEC

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
324 locuitori

Troian este un sat din cadrul comunei Vozneseni, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Leova și la 74 de km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 324 de oameni. Satul Troian a fost înființat în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.