10 decembrie 2014, 14:16 Realitatea moldovenească views 7082
Guvernul Leancă demisionează
Foto: tv7.md
10 decembrie 2014, 14:16 Realitatea moldovenească views 7082

Guvernul Leancă demisionează

Mandatul Guvernului Leancă s-a încheiat marţi, 9 decembrie, odată cu validarea rezultatelor alegerilor parlamentare. Executivul în exerciţiu îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.

Principalele atribuţii ale Executivului în exerciţiu constau în a asigura transpunerea în viaţă a legilor, indiferent de domeniul reglementat de acestea, dar şi exercitarea funcţiei de conducere generală şi control asupra activităţii organelor centrale de specialitate. Guvernul în exerciţiu realizează programele de dezvoltare economică şi socială a ţării, asigură securitatea statului şi a cetăţenilor lui, îndeplinind funcţii de administrare a treburilor publice, întreprinde orice activitate de conducere şi gospodărire în chestiuni ce privesc întreaga societate.

În această perioadă, Guvernul aprobă hotărâri şi dispoziţii în vederea executării legilor şi poate aviza iniţiativele legislative. De asemenea, potrivit unor modificări făcute în lege în anul 2013, Executivul în exerciţiu poate elabora şi prezenta spre aprobare parlamentului proiectul legii Bugetului de stat.

Totodată, poate asigura securitatea internă şi externă a statului, poate semna acorduri internaţionale, atunci când semnarea acestora este necesară pentru executarea legilor adoptate de Parlament.

Pentru numirea unui nou Guvern, preşedintele ţării, după ce se va consulta cu fracţiunile parlamentare, trebuie să vină în faţa deputaţilor cu o candidatură la funcţia de premier. În termen de 15 zile de la numirea candidatului, acesta prezintă componenţa noului Guvern şi cu programul de guvernare pentru a primi votul de încredere din partea majorităţii deputaţilor aleşi.

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

Iurie Leanca , guvern , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1906
Populația:
1312 locuitori

Bălţata este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte patru localităţi: Bălţata de Sus, Bălţata, Sagaidacul de Sus şi Sagaidac. Satul este situat la o distanţă de 28 km de oraşul Criuleni şi la 14 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituie 1312 oameni. Satul Bălţata a fost întemeiat între anii 1906–1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.