11 decembrie 2014, 11:25 Realitatea moldovenească views 7231
Producătorii planifică să exporte în UE circa 100 de mii de tone de zahăr
Foto: ipn.md
11 decembrie 2014, 11:25 Realitatea moldovenească views 7231

Producătorii planifică să exporte în UE circa 100 de mii de tone de zahăr

Din roada de sfeclă de zahăr din anul curent se va obţine o producţie record de zahăr. Producătorii anunţă că vor exporta în UE circa 100 de mii de tone. Până acum, Moldova exporta anual până la 60 de mii de tone de zahăr, transmite IPN.

Producătorii de zahăr s-au întâlnit cu ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, pe care l-au asigurat că toată cantitatea de sfeclă de zahăr din acest an va fi prelucrată. Tudor Chilari, producător de sfeclă de zahăr din Drochia, a spus că anul acesta va fi majorată perioada de prelucrare a sfeclei de zahăr, datorită unei roade record la hectar. „Dacă în anii precedenţi până la data de 15 decembrie toată cantitatea de sfeclă de zahăr era deja adusă la fabricile de procesare, anul acesta ea este depozitată în câmpuri, iar procesul de prelucrare va dura toată luna ianuarie", a declarat producătorul.

Octavian Armaş, procesator de zahăr, a dat asigurări că toată cantitatea de sfeclă de zahăr care este pe dealuri va fi prelucrată la fabrici. „Vom efectua şi cheltuieli suplimentare pentru acest proces. Ne asumăm riscul. Anul acesta şi exportul de zahăr în UE va fi mai mare, de circa 100 mii de tone, comparativ cu 60 mii de tone câte au fost în anii precedenţi", a afirmat Armaş.

Anul acesta, recolta de sfeclă de zahăr a fost una record, de peste 1,2 milioane de tone, cu circa 200 de mii de tone mai mult decât în anul precedent, chiar dacă suprafaţa semănată în 2014 a fost mai mică. Cantitatea de zahăr va fi de peste 190 de mii de tone.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

export , Moldova , UE , comert , economie

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1600
Populația:
2666 locuitori

Maramonovca este un sat şi comună din raionul Drochia. Maramonovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Drochia și la 201 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2666 de oameni. Satul Maramonovca a fost menționat documentar în anul 1600.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.