11 decembrie 2014, 14:14 Realitatea moldovenească views 9999
BNM: Există un risc sporit de creștere a tarifelor în 2015, ca urmare a devalorizării leului
Foto: vfokuse.md
11 decembrie 2014, 14:14 Realitatea moldovenească views 9999

BNM: Există un risc sporit de creștere a tarifelor în 2015, ca urmare a devalorizării leului

Balanţa riscurilor pe termen mediu la adresa inflaţiei continuă să fie influenţată de un şir complex de factori externi şi interni, informează NOI.md.

Riscul tot mai pronunţat al unei recesiuni în economiile ţărilor din zona euro şi Federaţia Rusă – principalilor parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova, induce riscuri de diminuare a veniturilor valutare ale populaţiei şi ale exportatorilor autohtoni, prin intermediul canalului comerţului extern şi al remiterilor populaţiei. Acest fapt poate influenţa suplimentar dinamica ratei de schimb a monedei naţionale şi, ulterior, evoluţia inflaţiei.

În luna octombrie 2014, ritmul anual al transferurilor de mijloace băneşti din străinătate efectuate de persoanele fizice prin băncile din Republica Moldova a înregistrat o diminuare de 9 la sută faţă de perioada respectivă a anului precedent, iar exportul de mărfuri în ianuarie – septembrie 2014 a înregistrat un ritm anual negativ de (minus) 0,2 la sută. Escaladarea tensiunii geopolitice din regiune ar putea determina presiuni inflaţioniste suplimentare.

În contextul unei deprecieri a monedei naţionale, mai semnificative decît valoarea utilizată la stabilirea tarifelor pentru serviciile reglementate, în anul 2015 există un risc pronunţat ca acestea să fie revizuite în direcţia majorării.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

BNM , preţ , servicii , inflatia , Moldova , 2015

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1768
Populația:
3803 locuitori

Selemet este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Selemet este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Cimișlia și la 65 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3803 oameni. Satul Selemet a fost menționat documentar în anul 1768.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.