12 decembrie 2014, 14:56 Realitatea moldovenească views 10318
Moldova ar putea obţine în curând statutul de aliat al SUA
Foto: publika.md
12 decembrie 2014, 14:56 Realitatea moldovenească views 10318

Moldova ar putea obţine în curând statutul de aliat al SUA

Republica Moldova, Ucraina şi Georgia ar putea obţine în cel mai scurt timp statutul de aliat al SUA, fără a fi membru NATO. O lege care prevede acest lucru a fost aprobată de Senatul american.

Senatul american a adoptat în unanimitate proiectul de lege întitulat „Act de susţinere a Libertăţii Ucrainei 2014". Documentul prevede acordarea Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei a statutului de aliat al Statelor Unite ale Americii fără a fi membru al NATO şi autorizează armata americană să intensifice colaborarea cu forţele armate din aceste ţări.

Proiectul de lege mai prevede acordarea a 350 de milioane de dolari guvernului de la Kiev, precum şi furnizarea de echipamente militare şi muniţie armatei ucrainene. De asemenea, acesta permite Washingtonului să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei, din cauza susţinerii pe care o oferă separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

Documentul urmează să fie votat şi în camera inferioară a Congresului american, iar apoi să fie adoptat de preşedintele Barack Obama. Proiectul legislativ a fost elaborat de senatorii Robert Menendez şi Bob Corker. În prezent, 15 ţări beneficiază de statutul de "aliaţi non-NATO" ai Statelor Unite.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

Moldova , NATO , securitate , SUA

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1899
Populația:
207 locuitori

Octeabriscoe este un sat din cadrul comunei Văscăuţi, raionul Floreşti. Satul este situat la distanța de 35 km de orașul Florești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 207 de oameni. Localitatea a fost fondată în anul 1899 cu numele Mîrzești, iar în 1961 a fost redenumită în Octiabriscoe.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.