03 aprilie 2015, 16:02 Realitatea moldovenească views 8613
Țîrdea: Amenințarea la adresa securității naționale a R. Moldova este destul de reală
03 aprilie 2015, 16:02 Realitatea moldovenească views 8613

Țîrdea: Amenințarea la adresa securității naționale a R. Moldova este destul de reală

Reprezintă oare mișcarea unionistă o amenințare reală pentru securitatea națională a Moldovei, ținînd cont de participarea înalților demnitari la aceasta și susținerea din partea politicienilor și legislatorilor din țara vecină? La această întrebare pusă de NOI.md a răspuns politologul și deputatul în Parlamentul Republicii Moldova din partea fracțiunii PSRM, Bogdan Țîrdea.

- Pericolul este destul de real! Nu este un secret că în România activează un grup parlamentar pentru unirea cu Moldova. Aici sînt intens promovate ideile fostului președinte Băsescu potrivit cărora următorul proiect național al României după aderarea la NATO și UE trebuie să fie „marea unire cu Basarabia și restabilirea Marii Românii".

Este posibil ca situația ar putea degenera într-o confruntare civilă. Judecătoria Supremă a Republicii Moldova practic a legalizat programele unioniste ale unor partide politice. Curtea Constituțională, compusă din cetățeni români, a schimbat denumirea limbii de stat stipulată în legea fundamentală a țării noastre din moldovenească în cea română. Adică lichidarea statalității moldovenești este în plin proces.

Aceasta a fost lansată în 2009 și în ea este antrenată partea majoră a elitei politice moldovenești. Totodată, unii o fac conștient, alții la nivel instinctiv. Ei sînt folosiți drept „idioți utili". De fapt, unii politicieni moldoveni muncesc împotriva propriului stat. Și cetățenii Moldovei trebuie să înțeleagă acest lucru. În pofida butaforiei și declarațiilor demagogice ale reprezentanților puterii, precum că „este vorba despre exportul de democrație și numai extremiștii nu împărtășesc aceste aspirații". Există un grup parlamentar în România – unu la mînă; declarațiile ex-președintelui Băsescu – doi; poziția și declarațiile unui șir de politicieni și parlamentari români – trei. Deja se vorbește chiar și despre termenul de lichidare a statalității moldovenești! Se menționează anul 2018 și 2023-2024.

Iar pentru a se opune eficient distrugerii statalității Republicii Moldova, este suficientă respectarea cu strictețe a legislației în vigoare.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , Romania , unire , amenințare , securitate

Comentarii

 (2)
  • #2 Alexandr Răspunde Citează selecţia
    Как говорится: "Не битьём -так катанием", но цель одна уничтожить государственность Молдовы.
  • #1 Vasea Răspunde Citează selecţia
    Nu cumva visezi la moldavscaia gosudarstvenosti in frunte cu Dodon??? Viseaza, viseaza.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
300 locuitori

Florica este un sat din cadrul comunei Coşcalia, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Căușeni și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 300 de oameni. Satul Florica a fost întemeiat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.