28 iulie 2015, 11:31 Realitatea moldovenească views 7044
62% de moldoveni nu au de gînd să să părăsească Republica Moldova
28 iulie 2015, 11:31 Realitatea moldovenească views 7044

62% de moldoveni nu au de gînd să să părăsească Republica Moldova

Potrivit ultimului sondaj realizat de Magenta Consulting, 33 % din moldoveni se gândesc să emigreze din diferite motive.

Fie își doresc un job mai bine plătit sau studii de calitate, tot mai mulți cetățeni intenționează să se stabilească cu traiul în altă țară în următorii doi ani.

În categoria celor 62% de respondenți ce nu au de gând să plece peste hotare în viitorul apropiat, o pondere mai mare o au persoanele cu vârsta trecută de 50 de ani și persoanele ce au un venit lunar ce nu depășește suma de 2 000 de lei.

Pe de cealaltă parte, numărul persoanelor ce vor să plece din țară crește direct proporțional cu valoarea venitul lunar al respondenților. Cei mai mulți ce au de gând să plece sunt moldovenii cu un salariu de peste 5 000 de lei.

Conform unui raport realizat de Biroul Național de Statistică în 2013, cei mai mulți moldoveni pleacă în Rusia, Italia, Israel, Franța și Turcia. Factorii ce determină plecarea la muncă peste hotare sunt în mare parte de natură economică, reprezentaţi de lipsa oportunităţilor de a obţine venituri adecvate pentru trai. Astfel, 3 din 4 (76,5%) emigranți au indicat ca motiv principal al plecării peste hotare salariile mici în Moldova.

Printre alte motive invocate au fost lipsa locurilor de muncă conform competenţilor, calificărilor avute (8,8%) şi condiţiile de muncă proaste (6,0%).

Reamintim, 

Proiectul moldovenii.md reamintește despre realizarea sondajului despre vacanța de vară 2015, și anume:

Unde vă veţi petrece vacanța de vară 2015?

Conform rezultatelor înregistrate pînă în prezent:

- 5% nu știu

- 31% nu au vacanţă de vară

- 34% vor pleca în străinătate iar 29 % dintre participanți vor petrece vacanța în Republica Moldova

Sondajul rămîne activ pentru publicul interesat.

Sursa: www.timpul.md

Cuvinte cheie:

statistica , migratie , moldovenii

Comentarii

 (1)
  • #1 YYY500 Răspunde Citează selecţia
    Если бы те респонденты которые получают не более 2000 лей стали получать больше 5000 лей, то судя из Вашей статистического опроса они бы пожелали уехать. Так что думайте не о статистике, а о стране нашей МОЛДОВЕ.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1754
Populația:
2936 locuitori

Molovata este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Molovata este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Dubăsari și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2936 de oameni. Satul Molovata a fost menționat documentar în anul 1754.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.