05 august 2015, 14:14 Realitatea moldovenească views 6681
Expert: Moldova are nevoie de cooperare cu Rusia
05 august 2015, 14:14 Realitatea moldovenească views 6681

Expert: Moldova are nevoie de cooperare cu Rusia

Economista Elena Gorelova consideră că în relațiile economice cu Rusia prioritate trebuie să fie nu introducerea „măsurilor simetrice", ci cooperarea constructivă.

Premierul Valeriu Streleț a declarat pentru presa de la București că Moldova ar putea răspunde simetric Rusiei la restricțiile la importul mărfurilor agroindustriale. „Avem instrumente pe care încă nu le-am folosit – măsuri simetrice. Noi deocamdată nu am înaintat pretenții față de calitatea produselor importate din Federația Rusă", a menționat Streleț.

Economista Elena Gorelova a menționat într-un interviu acordat agenției „Sputnik Moldova" că asemenea declarații miros a populism, deoarece Moldova pur și simplu nu poate răspunde simetric Rusiei.

„Noi nu putem întreprinde măsuri care ar influența cumva asupra economiei Rusiei. Noi nu dispunem de asemenea măsuri care ar putea afecta Rusia. Moldova nu este țara care poate avea un impact puternic sau în genere vreun impact asupra economiei Rusiei", a subliniat experta.

Elena Gorelova a adăugat că autoritățile moldovene pot doar să declare despre anumite măsuri de răspuns, însă este o utopie să le realizeze în practică, deoarece circa 90% din importul din Rusia îl constituie resursele energetice.

„În mare parte este vorba de gaze naturale și produse minerale, de aceea, în situația în care relațiile economice cu Rusia s-au răcit și exportul nostru în această țară s-a redus de două ori, consecințele pentru economia moldovenească sînt negative. Consider că este iresponsabil să faci asemenea declarații", a spus Elena Gorelova.

În opinia expertei, în cazul în care va renunța la resursele energetice importate, Moldova se va pedepsi singură, or, țara nu are surse alternative de energie, iar gazele naturale românești care sînt importate prin gazoductul Iași-Ungheni pot aproviziona, deocamdată, un singur raion. În context, Elena Gorelova a subliniat că reluarea unor relații comerciale trainice cu Rusia constituie o prioritate a noului guvern.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , Rusia , economie , diplomatia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
0 locuitori

Suhaia Rîbnița este un sat din cadrul comunei Cobasna din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Rîbnița și la 126 km de Chișinău. În prezent este o localitate depopulată. Satul Suhaia Rîbnița a fost înființat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.