25 septembrie 2015, 16:35 Realitatea moldovenească views 7216
Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Academia de Ştiinţe Medicale din România au semnat un Acord de colaborare
25 septembrie 2015, 16:35 Realitatea moldovenească views 7216

Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Academia de Ştiinţe Medicale din România au semnat un Acord de colaborare

Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Academia de Ştiinţe Medicale din România au semnat un Acordul de colaborare ştiinţifică. Acordul a fost încheiat în scopul relansării şi dezvoltării în continuare a colaborării în domeniul ştiinţelor medicale, extinderii colaborării în toate domeniile ştiinţelor medicale şi implementării realizărilor ştiinţifice în practica medicală a ambelor Părţi în condiţii reciproc avantajoase.

Documentul a fost semnat de vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, academicianul Stanislav Groppa şi preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale din România, academician Irinel Popescu.

Colaborarea stipulată în document prevede schimb de savanţi şi medici-specialişti în cadrul realizării proiectelor comune; participarea la conferinţe internaţionale, simpozioane şi alte manifestări ştiinţifice organizate de ambele Părţi; asigurarea accesului cercetătorilor la laboratoarele şi la echipamentul ştiinţific modern ale ambelor Părţi, în scopul efectuării cercetărilor ştiinţifice în comun; schimb de publicaţii ştiinţifice de specialitate; asigurarea participării Părţilor la concursurile de granturi naţionale şi internaţionale; participarea la cercetările în cadrul granturilor Academiei de Ştiinţe a Moldovei sau ale Academiei de Ştiinţe Medicale din România etc.

De asemenea, Părţile vor încuraja încheierea acordurilor directe între instituţiile ştiinţifice de cercetări în diferite domenii ale medicinii, cum ar fi: medicina preventivă; medicina clinică; cercetări fundamentale; fabricarea dispozitivelor şi a sistemelor medicale.

„Pentru Academia de Ştiinţe din Republica Moldova, pentru comunicarea ştiinţifică şi, în special, pentru comunitatea medicală, ziua de astăzi şi momentul dat este unul istoric. Suntem onoraţi să semnăm un Acord de colaborare cu Academia de Ştiinţe Medicale din România, cu care avem o colaborare ştiinţifică de mai mulţi ani", a menţionat vicepreşedintele AŞM, academicianul Stanislav Groppa.

La rândul său, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale din România, academicianul Irinel Popescu, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a exprimat consideraţie distinşilor colegi, care reprezintă segmentul medical din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, pe care a avut ocazia să-i cunoască şi să colaborez de-a lungul timpului. Academicianul consideră că sunt premize bune pentru ca acest Acord să fie acoperit de conţinut în viitorul apropiat şi să-şi îndeplinească menirea.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Moldova , Romania , acord , cooperare , stiinta , medicina

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
1784 locuitori

Popeştii de Sus este un sat şi comună din raionul Drochia. Popeştii de Sus este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 25 km de orașul Drochia și la 169 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1784 de oameni. Satul Popeştii de Sus a fost menționat documentar în anul 1606.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.