12 octombrie 2015, 09:37 Realitatea moldovenească views 6081
Studiu: Fiecare al cincilea cetăţean din Republica Moldova s-a simţit discriminat
12 octombrie 2015, 09:37 Realitatea moldovenească views 6081

Studiu: Fiecare al cincilea cetăţean din Republica Moldova s-a simţit discriminat

În ultimul an, fiecare al cincilea cetăţean din Republica Moldova s-a simţit discriminat. Majoritatea populaţiei consideră că a sporit discriminarea în societate şi, prin urmare, evită să meargă ori merg cu frică în anumite locuri sau instituţii publice. Cei mai mulţi moldoveni se simt discriminaţi la policlinică, la locul de muncă, în stradă, la primărie sau poliţie. 58 la sută din persoanele care au discriminat în mare parte erau bărbaţi şi reprezentau o instituţie, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Sânt câteva dintre concluziile studiului comparativ „Fenomenul discriminării în Moldova: percepțiile populației", lansat de Institutul de Politici Publice. Studiul face o comparație a rezultatelor din anul 2010 cu situația din 2014.

Astfel, recepțiile respondenților privind grupul de persoane discriminate mai frecvent în Moldova au rămas practic neschimbate. Cercetarea din anul 2014 ca și cea din 2010 constată că, populația consideră drept cele mai discriminate grupuri persoanele cu dizabilități mentale și fizice, după care urmează persoanele sărace, HIV- positive, romii, persoanele în etate și femeile. Reducerea indicatorului de acceptare a persoanelor HIV- positive a celor de etnie romă în viziunea experților este o consecință a atitudinii mai curând pasive a statului, față de aceste grupuri de persoane care continuă să fie susținute mai mult de către donatorii externi decât de administrațiile publice centrale și locale din Republica Moldova.

„Mai puțin se dorește să se aibă în calitate de prieten persoanele HIV- positive, coleg, vecin. Mai bine de 30 % consideră că, persoanele HIV- positive nu trebuie să utilizeze transportul în comun, fiecare al doilea consideră că copii cu HIV ar trebui să învețe în clase separate. Observă o sporire a ponderii persoanelor care consideră că iar deranja dacă ar vedea pe stradă doi bărbați care se țin de mână sau se sărută. Mai bine de 70 % consideră că majoritate romilor sunt mincinoși și că majoritare din ei sunt învățați să trăiască pe spatele altora, cei mai mulți copii romi sunt hoți și cerșetori de buzunare", a declarat Ludmila Malcoci, specialist în sociologie.

Pe lângă tendințele vădit negative sunt și atestate și câteva schimbări de atitudine ale populației privind gradul de acceptare a persoanelor cu dizadilități mentale și cele cu dizadilități fizice. Studiul mai atestă că, în comparație cu anul 2010 a sporit ponderea respondenților care consideră că, în Moldova există o egalitate de șanse dintre femei și bărbați.

„Cu cât persoanele interacționează mai mult cu persoanele cu dizabilități cu atât indicatorul de acceptare este mai mare. A scăzut ponderea că femeile nu au ce căuta în politică, că femeile sunt mai puțin capabile și nu pot ocupa funcții de conducere. A sporit ponderea celor care cred că, bărbații pot crește copii la fel de bine ca femeile, de la 67% la 80 %", a afirmat Ludmila Malcoci.

Studiul „Fenomenul discriminării în Moldova", a fost efectuat de către Institutul de Politici Publice, pe un eșantion de 1070 de respondenți cu suportul financiar al Soros Moldova și SOIR Moldova.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

discriminare , studiu , statistica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
3693 locuitori

Mileştii Mici este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mileştii Mici și Piatra Albă. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Ialoveni și la 19 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3693 de oameni. Satul Mileştii Mici a fost menționat documentar în anul 1528.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.