08 noiembrie 2015, 12:35 Realitatea moldovenească views 6692
1013 străini au primit drept de muncă în Republica Moldova
08 noiembrie 2015, 12:35 Realitatea moldovenească views 6692

1013 străini au primit drept de muncă în Republica Moldova

Angajarea la muncă a străinilor în Republica Moldova este reglementată de Legea nr.180 XVI din 10.07.2008 cu privire la migraţia de muncă. Prevederile prezentei legi se extind asupra străinilor sosiţi pe teritoriul Republicii Moldova în scopul desfăşurării unor activităţi provizorii de muncă, asupra persoanelor fizice şi juridice, indifrent de forma juridică de organizare.

Pentru angajarea la muncă a străinilor în Republica Moldova angajatorul este obligat să obţină avizul favorabil eliberat de către Agenţia Naţională. În baza avizului favorabil şi a actelor prezentate de solicitanţi se acordă dreptul la muncă străinilor.

Pe parcursul lunilor ianuarie – septembrie ale anului 2015 au fost examinate 1794 de demersuri ale întreprinderilor, organizaţiilor şi instituţiilor referitor la acordarea avizului favorabil privind invitarea la muncă şi a c o r d a r e a / p r e l u n g i re a dreptului la muncă străinilor.

Agenţia Naţională a emis 382 avize pozitive privind invitarea la muncă a străinilor, dintre care lucrători imigranţi constituie 299 persoane, lucrători detaşaţi 83 persoane. S-a refuzat acordarea avizului favorabil privind invitarea în scop de muncă pentru 13 străini şi au fost elaborate 13 decizii de refuz. Motivele de refuz sunt urmatoarele:

· surplusul specialiştilor autohtoni pe piaţa muncii din Republica Moldova;

· documentele prezentate de solicitant au fost perfectate cu abateri de la normele stabilite şi conţin date neautentice.

Împreună cu reprezentanţii Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă a mun. Chişinău s-au efectuat 102 vizite la agenţii economici care au solicitat acordarea avizului favorabil pentru invitarea la muncă a străinilor şi au fost elaborate note informative cu propuneri de acordare/refuzul acordării avizului favorabil privind invitarea în scop de muncă a străinilor. În cadrul vizitelor s-a verificat existenţa locului de muncă, domeniul de activitate al întreprinderii/instituţiei, calificarea, studiile, experienţa în domeniu a specialistului invitat, statele de personal şi coordonarea acestora cu Inspecţia Muncii, motivele pentru care s-a apelat la invitarea specialistului străin, posibilităţi de angajare a specialiştilor autohtoni, etc.

Conform alin.31, art.7 al Legii nr.180-XVI din 10.07.2008 cu privire la migraţia de muncă străinii invitaţi la muncă de către Guvern sau de organele centrale de specialitate ale administraţiei publice, specialiştii sosiţi în baza acordurilor în domeniu la care Republica Moldova este parte, precum şi străinii sosiţi la muncă în cadrul proiectelor investiţionale ce prezintă interes pentru economia naţională sînt exoneraţi de necesitatea obţinerii avizului Agenţiei Naţionale, cu condiţia prezentării documentului de confirmare al Ministerului Economiei.

Alineatul 10, art 7 al legii menţionate prevede, de asemenea acordarea dreptului la muncă şi a dreptului de şedere provizorie în scop de muncă pentru lucrătorii imigranţi din domeniul sportului fără avizul Agenţiei Naţionale.

Conform lit. h), art. 7 din Legea nr.180-XVI din 10.07.2008 cu privire la migraţia de muncă pentru a obţine dreptul la muncă şi dreptul de şedere provizorie în scop de muncă străinilor din domeniul educaţiei/sănătăţii se prezintă copia actului de studii sau a altui document ce confirmă calificarea specialistului invitat la muncă, tradusă în limba de stat şi legalizată sau apostilată în condiţiile legislsţiei în vigoare şi avizul Ministerului Educaţiei /Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova.

Exercitarea profesiei de medic în Republica Moldova este reglementată de Legea nr. 264 din 27.10.2005 „Cu privire la exercitarea profesiunii de medic". Conform prevederilor pct. 1, art. 4 al legii menţionate „profesiunea de medic poate fi exercitată de orice persoană care întruneşte următoarele condiţii:

· are studii superioare medicale complete: diploma de studii superioare profil medicină, diploma de licenţă la specializare, după absolvirea studiilor postuniversitare medicale eliberate conform legislaţiei Republicii Moldova, diploma de studii postuniversitare profil medicină obţinută în altă ţară, nostrificată de Ministerul Sănătăţii în conformitate cu standardul educaţional în vigoare, dacă tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte nu prevăd altfel".

Pe parcursul perioadei de referinţă a fost acordat dreptul la muncă pentru 1013 cetăţeni străini şi au fost elaborate 9 proiecte de deczii referitor la refuzul acordării dreptului la muncă.

Din numărul total al străinilor, cărora li s-a acordat dreptul la muncă, 261 deţin funcţia de administratori ai întreprinderilor, 286 – sunt fondatori, 745 de persoane sunt angajate în baza contractului individual de muncă şi 268 persoane – detaşate.

Agenția Națională a acordat dreptul la muncă pentru 264 străini sosiți în baza proiectelor investiționale de interes național.

Din numărul total al străinilor sosiţi la muncă în Republica Moldova ponderea cea mai mare o constituie cetăţenii României – 32%, Turciei – 16%, Ucrainei – 14%, Italiei – 7%, Rusiei – 4%, alte state –27%.

Diagrama 1. Acordarea dreptului la muncă străinilor dupățara de origine (persoane)

În perioada menţionată s-a prelungit dreptul la muncă pentru 738 străini şi s-a refuzat prelungirea dreptului la muncă pentru 2 străini.

Din numărul total de străini cărora li s-a prelungit dreptul la muncă, 256-deţin funcţia de administratori ai întreprinderilor, 247 persoane sunt fondatori, 653 persoane angajate în baza contractului individual de muncă, 84 persoane detaşate şi 1 – frontalier, 55 persoane – angajate în baza proiectelor investiționale de interes național.

Din numărul total al străinilor cărora li s-a prelungit dreptul la muncă în Republica Moldova, ponderea cea mai mare constituie cetăţenii Romaniei – 28%, Turciei – 16%, Ucrainei – 12%, Italiei – 10%, Rusia – 4%, alte state – 30%.

Diagrama 2. Prelungirea dreptului la muncă străinilor după țara de origine (persoane)

În Republica Moldova imigrarea în scop de muncă a străinilor se efectuează în funcție de necesitățile economiei naționale în forță de muncă calificată.

44% din numărul total al străinilor cărora li s-a acordat dreptul la muncă au studii superioare, 34% medii de specialitate (colegiu) și 22 – liceale medii.

Diagrama 3. Distribuirea străinilor cărora li s-a acordat dreprul la muncă după studii

39% din numărul total al străinilor cărora li s-a prelungit dreptul la muncă au studii superioare, 34% – medii de specialitate (colegiu) și 32% – liceale medii.

Diagrama 4. Distribuirea străinilor cărora li s-a prelungit dreprul la muncă după studii

A fost revocat dreptul la muncă pentru 18 străini. În perioada de referinţă, au fost elaborate 1962 proiecte de decizii ale Agenţiei Naţionale pentru

Ocuparea Forţei de Muncă cu privire la acordarea /refuzul acordării avizului favorabil privind invitarea în scop de muncă, acordarea/prelungirea/revocarea dreptului la muncă a străinilor.

Conform prevederilor alin. (2), art. 10 din Legea nr. 440-XV din 27.07.2001 cu privire la zonele economice libere demersul administratorului principal al zonei libere constituie temei suficient pentru acordarea/prelungirea dreptului la muncă investitorului străin sau a lucrătorului rezidentului zonei libere pentru o perioadă maximă de 5 ani. Acordarea dreptului la muncă şi a dreptului de şedere provizorie în scop de muncă pentru conducătorii unităților economice, precum și asociaților întreprinderilor care au efectuat investiții în economia Republicii Moldova mai mari de 100000 dolari SUA li se acordă/ prelungește dreptul la muncă în conformitate cu mărimea investițiilor.

În perioada menționată s-a acordat/prelungit dreptul la muncă pentru 37 fondatori şi administratori ai întreprinderilor, care au efectuat investiţii, inclusiv: pe o peroadă de 2 ani – 17 persoane, pe o perioada de 3 ani – 5 persoane, pe o perioadă de 5 ani –14 persoane şi pe o perioada de 10 ani – 1 persoană.

INFOGRAFIC

Cuvinte cheie:

munca , Moldova , statistica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1679
Populația:
502 locuitori

Scăieni este un sat din cadrul comunei Izvoare, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Florești și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 502 oameni. Satul Scăieni a fost menționat documentar în anul 1679.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.