19 noiembrie 2015, 14:15 Realitatea moldovenească views 6725
Moldova este în lista celor mai sigure ţări
19 noiembrie 2015, 14:15 Realitatea moldovenească views 6725

Moldova este în lista celor mai sigure ţări

Experţii independenţi au inclus Moldova în lista ţărilor sigure din punct de vedere a atacurilor teroriste.

Potrivit agenţiei „INFOTAG", asemenea concluzie conţine publicaţia anuală „Indicele global al terorismului - 2015", realizat de Institutul pentru Economie şi Pace al Universităţii din Sidney.

În studiu este prezentat ratingul şi compararea a circa 160 de ţări în baza impactului terorismului asupra acestea. Ratingul calculează nivelul activităţii teroriste şi demonstrează care state şi în ce măsură se confruntă cu pericolul terorismului. Terorismul este definit de autorii cercetării drept „pericol sau aplicare a forţei de către organizaţii ilegale, care folosesc pentru atingerea scopurilor lor politice, sociale şi religioase prin violenţă". Indicele global al terorismului calculează nivelul activităţii teroriste într-un stat sau altul în baza a patru indicatori: cifra incidentelor teroriste, cifra victimelor, cifra răniţilor, amploarea daunelor materiale.

Indicele divizează ţările în baza baremului de 10 puncte – de la statele unde niciodată nu s-au înregistrat atacuri teroriste, până la cele în care persistă pericol sporit de atentate.

Ţările cu cel mai înalt nivel al pericolului sunt Irak (10), Afganistan (9,233) şi Nigeria (9,213). Însă trebuie de menţionat că cercetarea se bazează pe datele din 2014. Astfel, atentatele recente din Franţa şi Egipt, soldate cu sute de victime, nu s-au luat în calcul.

Potrivit datelor, la nivel global cifra victimelor teroriştilor în 2014 a atins 32 658 oameni, majorându-se cu 80% comparativ cu anul precedent.

Moldova s-a situat în clasament pe locul 123 cu un indice de 0,038. Ucraina este pe locul 12 (7,2), Rusia – 23 (6,207), România – 124 (0).

Sursa: www.infotag.md

Cuvinte cheie:

terorism , securitate , statistica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
773 locuitori

Bilicenii Noi este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile lipovanca, Bilicenii Noi, Mîndreștii Noi. Localitatea se află la 15 km de oraşul Sîngerei şi la 109 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 773 de oameni. Satul Bilicenii Noi a fost atestat documentar în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.