08 decembrie 2015, 17:09 Realitatea moldovenească views 5144
Pomicultorii au înaintat o rezoluţie pentru soluţionarea problemelor din domeniu
08 decembrie 2015, 17:09 Realitatea moldovenească views 5144

Pomicultorii au înaintat o rezoluţie pentru soluţionarea problemelor din domeniu

Pomicultorii cer Guvernului să creeze o comisie care să se ocupe de modificarea cadrului legal privind utilizarea apelor din bazinele acvatice terestre pentru irigare. De asemenea, să elaboreze legislaţia şi mecanismul de utilizare a apelor subterane pentru irigare. Aceasta este soluţia propusă în Rezoluţia conferinţei naţionale „Oportunităţile şi provocările pomiculturii moldoveneşti în contextul integrării în UE", care a avut loc recent.

Comisia solicitată ar trebui să se ocupe şi de elaborarea unei strategii naţionale de dezvoltare a infrastructurii de irigare. Conform rezoluţiei, problema primordială a producerii fructelor în Moldova constituie lipsa surselor de apă. Potrivit pomicultorilor, accesul la sursele deschise de apă pentru irigare este dificil şi birocratic, iar apele subterane nu pot fi utilizate din cauza lipsei unui cadru normativ în acest sens.

„Rezoluţia este bazată pe un raport generalizat al atelierelor pe care le-am organizat pe parcursul anului", a declarat directorul Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct", Iurie Fală.

Conform documentului, producătorii de fructe nu au acces nici la servicii profesionale de consultanţă şi expertiză, din motiv că instituţiile de cercetare-dezvoltare din ţară sunt slab dezvoltate şi, prin urmare, producătorii sunt nevoiţi să testeze pe propriul risc noile tehnologii. Aceştia utilizează mijloacele de producţie fără analize ale solului, apei, plantelor, fructelor. „Soluţia ar fi crearea, pe baza unui parteneriat public-privat, cu suport financiar şi metodologic din partea donatorilor, a unui centru de cercetare-dezvoltare, înzestrat cu laboratoare şi cadre ştiinţifice capabile să ofere serviciile necesare", se spune în rezoluţie.

O altă problemă evidenţiată în document este faptul că producătorii nu-şi pot permite construcţia căilor de acces spre infrastructura de producere şi post-recoltare, apeducte, şi cele de conectare la reţele de gaz şi curent electric, fără de care este imposibil de a dezvolta o afacere profitabilă în sectorul fructelor. Pentru soluţionarea acestei probleme se propune ca statul şi partenerii de dezvoltare să elaboreze strategii, cu identificarea surselor financiare, pentru dezvoltarea infrastructurii fizice şi cea a serviciilor care ar sprijini dezvoltarea sectorului rural.

Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct" propune crearea unui grup de lucru, care va elabora un plan de măsuri concrete de transformare a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor într-un partener al exportatorilor de fructe, cu o reţea de laboratoare recunoscute pe plan internaţional.

Conferinţa naţională a fost organizată de către Asociaţia „Moldova Fruct" în cadrul Proiectului „Consolidarea puterii de negociere a pomicultorilor datorită implementării practicilor europene de cooperare şi autoguvernare", realizat cu suportul oferit de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul programului FHI 360 „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova".

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

guvern , fermieri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
77 locuitori

Pînzărenii Noi este un sat din cadrul comunei Pînzăreni, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Fălești și la 133 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 77 de oameni. Satul Pînzărenii Noi a fost înființat în anul 1920.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.