24 decembrie 2015, 17:06 Realitatea moldovenească views 5335
Ecologiști: În 14 ani, încă 95 de benzinării au fost construite în Chișinău (Video)
24 decembrie 2015, 17:06 Realitatea moldovenească views 5335

Ecologiști: În 14 ani, încă 95 de benzinării au fost construite în Chișinău (Video)

Pe parcursul ultimilor ani, tot mai multe benzinării apar în Chișinău. Numărul acestora însă a depășit cu mult limita admisibilă, în prezent fiind amplasate cu 95 de benzinării mai mult comparativ cu cele 81 din anul 2001, când a fost aprobată schema de amplasare a benzinăriilor. În spatele acestor ilegalități ar sta Primăria și Consiliul Municipal Chișinău. Un caz evident este benzinăria de lângă Parcul "Alunelul": autorizația de construire a acesteia a fost suspendată, însă lucrările continuă. Cel puțin, asta susține directorul executiv al Mişcării Ecologiste Urbane, Vladimir Garaba.

”Au alocate terenuri private sau arendate, fără a se calcula numărul de automobile care circulă în zonă, distanța de la o benzinărie la alta, impactul față alte obiective. Pe lângă cele 81 de stații PECO, au mai fost prevăzute 37 de obiective. Le-am vizitat, am analizat situația, 15-16 obiective au fost scoase, credeam că Primăria va respecta”, a declarat Garaba. 

În context, acesta propune să fie elaborată o nouă schemă de amplasare a benzinăriilor și să nu mai fie construite alte stații PECO, ”numărul acestora satisface cu brio pentru 20 de ani înainte toate necesitățile”.

De asemenea, directorul executiv al Mişcării Ecologiste Urbane și-a exprimat regretul că, în prezent, nu există un document care să prevadă câte benzinării trebuie să fie în oraș. În legislație se menționează că benzinăriile trebuie să se afle la o distanță de 25 de metri de casele de locuit, iar la 50 de metri - de școli și grădinițe. ”Mai este o prevedere care nu vorbește despre distanță, ci despre faptul că construcția unor obiective cu impact asupra mediului cer consultarea și acordul populației din apropiere”.

Consilierul Ion Ștefăniță a menționat că, pe lângă Parcul ”Alunelul” care se află pe strada Calea Ieșilor, se mai află Cimitirul Evreiesc de pe strada Milano, care este un obiectiv de importanță istorică.

Potrivit lui, ”toate actele permisive care au fost adoptate la 13 mai 2015, în campania electorală, au fost eliberate cu ilegalități, fără unele avize. Este o dispoziție că se suspendă temporar autorizațiile, aflu că vine o corespondență de la Cancelaria de Stat prin care să fie suspendată dispoziția în care primarul a anulat. Văd că funcționează bine schemele, deja în colaborare cu Cancelaria de Stat. Sper că majoritatea din CMC va susține acest proiect prin care vom declara moratoriu pe o perioadă de un an de zile pentru construcția stațiilor PECO”.

Administratorul blocurilor de pe Calea Ieșilor, 13, 11, 15, Lidia Țurcanu, susține că ”lumea este indignată cum s-a procedat. De la bun început, trebuia să ne întrebe dacă suntem de acord. Avem o casă cu 16 etaje, avem oameni bolnavi de cancer, unica bucurie pentru copii era că ieșeau în parc, acum unde să alerge? Printre coloane de gaz? Am primit răspuns de la instanțe că au fost sistate lucrările temporar, neajunsul e că ei nu respectă ce trebuie de respectat. Faceți ceva frumos pe terenul acesta, dar nu ne otrăviți.Rugăm cmc să ne ajutați să scăpăm de dezastrul acesta”. 

 

Sursa: www.realitatea.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2204 locuitori

Bălăneşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Bălăneşti și Găureni. Satul Bălăneşti este situat la o distanță de 15 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ungheni, la 18 km de oraşul Nisporeni şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2204 de oameni. Satul Bălănești a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.