05 februarie 2016, 15:03 Realitatea moldovenească views 6891
IGP: Numărul cazurilor de falsificare a banilor s-a dublat
05 februarie 2016, 15:03 Realitatea moldovenească views 6891

IGP: Numărul cazurilor de falsificare a banilor s-a dublat

Numărul cazurilor de falsificare a banilor s-a dublat anul trecut, în comparaţie cu 2014. Datele Inspectoratului General al Poliţiei arată că în 2015 numărul infracţiunilor de acest gen a ajuns la peste 1500. De cele mai multe ori, cei care cad în plasa falsificatorilor de bani sunt comercianţii.

Numărul infracţiunilor privind falsificarea banilor a crescut, anul trecut, cu 861. În aproximativ 90 la sută din cazuri au fost contrafăcute bancnotele de lei, în special cea de 100, după care urmează moneda unică europeană şi dolarul. Potrivit poliţiei, creşterea semnificativă a acestor infracţiuni este cauzată de criza economică din ţara noastră.

Cea mai mare captură de bani falşi a ajuns pe mâna poliţiei în anul 2009. Aproximativ două milioane de dolari au fost depistate în urma unor descinderi la domiciliile membrilor unei grupări criminale. Atunci, forţele de ordine au reţinut 12 persoane suspectate de fabricarea şi punerea în circulaţie a valutei.

O altă grupare specializată în falsificarea banilor a fost reținută în vara anului trecut. Din aceasta făceau parte trei români și șapte moldoveni care introduceau pe teritoriul ţării bani fabricaţi în statele Uniunii Europene.

Iar cel mai recent caz a avut loc la începutul acestui an, când au fost reținuți doi bărbaţi bănuiţi că ar fi pus în circulație valută falsă la o bancă. La domiciliul și în autoturismul suspecţilor au fost depistate 18 bancnote de o sută de dolari. Dacă vor fi găsiți vinovați, ei riscă până la zece ani de închisoare.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

bani , falsificare , politia , valută

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
455 locuitori

Suvorovca este un sat din cadrul comunei Pompa, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Fălești și la 124 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 455 de oameni. Satul Suvorovca a fost înființat în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.