15 februarie 2016, 10:06 Realitatea moldovenească views 5242
Fiecare al treilea moldovean nu are semnat un contract cu angajatorii
15 februarie 2016, 10:06 Realitatea moldovenească views 5242

Fiecare al treilea moldovean nu are semnat un contract cu angajatorii

Fiecare al treilea moldovean, care munceşte în ţară, nu are semnat un contract cu angajatorii. Aceste date au fost lansate recent de sindicaliști, care susţin că, în asemenea condiţii, angajaţii devin victime ale unor scheme ilegale, iar conducerea întreprinderilor, deseori, îi poate lăsa şi fără lefuri.

Din păcate, în astfel de cazuri inspectorii de muncă nu pot interveni, deoarece nu există dovezi ale rapoartelor de muncă.

O tânără femeie a fost păcălită de proprietar după ce a lucrat câteva săptămâni într-un bar de elită din oraş: "Am lucrat o lună şi jumătate, şi nu mi-au plătit nimic. Le-au spus angajaţilor de la pază să nu ne mai dea voie şi să ne alunge din local."

Natalia a sesizat Inspecţia de Stat a Muncii. Funcţionarii i-au cerut însă contractul de muncă. Tânăra a constatat că nu are toate actele necesare: "Am fost prostuţă, nu am cerut al doilea exemplar de contract şi acum nu pot demonstra nimic."

Iar directorul localului neagă că Natalia ar fi fost angajata lor: "Noi nu știm nimic despre ea. Nici un document care ar confirma acest lucru nu există".

"Din explicatiile salariaţilor s-a stabilit că într-adevăr doamna a fost admisă la serviciu. Vom expedia materialele organelor de poliţie", a spus Adrian Sarabaş, inspector la Inspectoratul de Stat al Muncii.

Unii află despre faptul că muncesc la negru abia atunci când ajung la spital. Este și cazul unei femei dintr-un sat din raionul Ialoveni. Maria a fost internată de urgenţă după ce a fost bătută de concubinul său.

Ea şi-a dat seama că nu poate beneficia de asigurare medicală gratuită, deoarece nu avea semnat cu şefii cafenelei în care lucra un contract de muncă.

Întrebată despre această situaţie, administratoarea localului i-a închis telefonul în nas Mariei. Am mers la acea cafenea cu o cameră ascunsă. Iată reacţia proprietarei: "Nu cunosc aşa doamnă. - A lucrat la dvs. I-aţi dat şi salariu.- Ei, foaie verde. "

Potrivit reprezentanţilor Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, numărul celor care muncesc la negru în ţara noastră sunt de ordinul sutelor de mii.

"În mare măsură sunt vinovati salariaţii, dar el este impus de angajator. Dacă ar refuza o bună parte din cei care sunt angajati informal, ce-ar face acel angajator? Eu înţeleg că ei sunt puşi în situaţia lipită cum ar fi de perete. I-au strâns de perete, accepţi: bine, nu accepţi: te-ai dus. Doi s-au dus, al treilea a acceptat", a spus Sergiu Sainciuc, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sibndicatelor.

Inspecţia de Stat a Muncii investighează 200-300 de cazuri pe an de acest fel. Legislaţia interzice efectuarea controalelor inopinate, fără a anunţa angajatorii.

"În perioada respectivă el poate să tăinuiască unele secţii, sectoare, locuri de muncă cu condiţii deosebit de vătămătoare, de grele", a explicat Dumitru Stavilă, directorul Inspectoratului de Stat al Muncii.

Pentru fiecare persoană care munceşte la negru, legea prevede o amendă de până la 10.000 de lei pentru angajatori. Potrivit Inspectoratului de Stat al Muncii, anul trecut, au fost sancţionaţi pentru asta doar 12 angajatori.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

contract , munca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1514
Populația:
480 locuitori

Leuntea este un sat din cadrul comunei Grădiniţa, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Căușeni și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 480 de oameni. Satul Leuntea a fost menționat documentar în anul 1514.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.