01 aprilie 2016, 13:15 Realitatea moldovenească views 5017
Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 30 octombrie (Doc)
01 aprilie 2016, 13:15 Realitatea moldovenească views 5017

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 30 octombrie (Doc)

Scrutinul direct pentru alegerea președintelui Republicii Moldova se va desfășura pe 30 octombrie 2016.

Un proiect de hotărîre în acest sens a fost adoptat astăzi cu voturile deputaților majorității parlamentare. Reprezentanții opoziției s-au pronunțat împotrivă, argumentînd că este prematură stabilirea datei alegerilor, de vreme ce legislația electorală încă nu a fost ajustată la noile realități.

Potrivit liderului PD, Marian Lupu, stabilirea datei alegerilor este necesară pentru ca cetățenii să aibă o claritate în această problemă.

„S-au pornit speculații politice precum că decizia CC va fi expediată Comisiei de la Veneția, iar noi, majoritatea, mizăm pe faptul că această decizie va fi anulată și vom reveni la alegerea președintelui pe cale parlamentară. Pe aceste minciuni, unele formațiuni acumulează capital politic", a menționat Lupu.

Liberal-democrații, pe de altă parte, au propus ca alegerile să fie desfășurate pe 3 iulie curent, argumentînd că cetățenii sînt pregătiți demult pentru acest exercițiu electoral. Propunerea prezentată de deputatul Chiril Lucinschi a fost însă respinsă. Mari rezerve față de inițiativa majorității parlamentare au avut deputații socialiști și cei neafiliați.

„Care e rostul să stabilim astăzi data alegerilor, dacă încă se lucrează la modificarea legislației electorale? Cadrul legal urmează să fie perfectat în aprilie și atunci, după adoptarea modificărilor, ne întoarcem la stabilirea datei alegerilor. Această abordare va fi mai corectă", a declarat deputatul socialist Vladimir Țurcan.

„Mai logică ar fi ajustarea cadrului legal, după asta să stabilim cine va administra acest proces prin revenirea la problema componenței CEC și, după aceea, să fixăm ziua alegerilor. În caz contrar, creăm și mai multă confuzie", a menționat deputatul neafiliat Iurie Leancă.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

alegeri , președinte , parlament

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
29 locuitori

Roşcani este un sat din cadrul comunei Pereni, raionul Rezina. Satul Roșcani este situat la o distanță de 27 km de orașul Rezina și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 29 de oameni. Menționat documentar în 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.