06 aprilie 2016, 10:20 Realitatea moldovenească views 7560
Salariile pentru toți coducătorii publici se vor majora cu 35% (Doc)
06 aprilie 2016, 10:20 Realitatea moldovenească views 7560

Salariile pentru toți coducătorii publici se vor majora cu 35% (Doc)

Recent pe portalul Guvernului este plasat pentru consultări proiectul legii cu privire la modificarea Legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar.

În proiect se propunemajorarea salariilor pentru:

Președinte, conducerea Parlamentului și deputați, prim-ministru și vice-primminiștri, miniștri și vice-miniștri, președintele și magistrații Curții Constituționale, tuturor colaboratorilorProcuraturii Generale și procurorilor din teritoriu, SIS, Academia de Științe și personalul din cabinetul persoanelor cu funcţii de demnitate public.

Se pripune ca tuturor să le majoreze salariile cu 35%.

Deasemenea se propune majorarea salariilor și pentru cadrele didactice – rectorilor și profesorilor. Dar pentru această categorie este propusă o majarare doar cu 8,6%.

Nu se presupune o careva majorare a salariilr pentru conducătorii organelor publice locale și pentru cei din ATO Gagauzia. Din care considerente, nu se dau careva lămuriri.

Conform prognozei, salariul mediu pe economie în a.2016 se va majora de la 4650 lei la 5050 lei, adica cu 8,6%.

Pentru sine, cu 35%, iar pentru restul – de patru ori mai puțin.

În asemenea mod, pensionarilor l-au indexat pensiile de la 1 aprilie cu 10%, profesorilor – se propune o majorare de 8,6%, iar tuturor conducătorilor de rang superior ale tuturor ierarhiei puterii și diverșilor șefi, deja cu 35%. Un fel de «echitate» selectivă. Și în aceste condiții trebuiesă mai luăm în considerație, că salariile lor azi sânt de două-trei ori mai mari ca salariul mediu peeconomie, și cele 35% la salariile lor sânt incomparabile cu 10% de indexsare a pensiilor, care sânt de cca 1000 lei și față de salariile cadrelor didactice, care constituie 2000-3000 lei.

Conform estimărilor autorilor propunerii – Ministerului Muncii, majorarea salariilor oficialilorva costa bugetul în a.2016 300 mln lei. Iar ca să nu sperie lumea, se aduce la cunoștință că pentruprimele trei luni ale anului în curs va fi necesară suma de 75 mln lei. În așa fel, se dă de înțeles, că majorarea se va efectua retroactiv, începând cu 1 ianuarie.

Autorii proiectului aduc un argument dur. Se constată că salariul Președintelui încă de la 1 ianuarie 2013 este deja de 12960 lei, și nu 9600 lei, așa cum prevede legea. Cu alte cuvinte, Președintelui de-facto nu-i voi mai majora salariul, ci doar vor aduce în concordanță legea. Cum de s-a întâmplat că au majorat salariul anterior în detrementul legii, se poate doar de presupus.

Și o ultimă chestie. Proiectul a fost plasat pe pagina WEB a Guvernului pentru consultăripublice de la 04.04.2016 până la 14.04.2016. Adică pentru 10 zile calendaristice, contrar faptuluică în regulamentul Guvernului cu privire la transparența decizională se stipulează, că proiectelese plasează pentru consultări publice pentru un termen NU MAI MIC de 10 zile LUCRĂTOARE.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

conducător , majorare , salarii

Comentarii

 (1)
  • #1 k5215t Răspunde Citează selecţia
    Совсем оборзели наши избранники и совесть потеряли, хотя, впрочем, и терять то нечего было...
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1646
Populația:
625 locuitori

Tătărăuca Veche este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Slobozia Nouă, Tătărăuca Veche, Tătărăuca Nouă și Tolocăneşti. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Soroca și la 187 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 625 de oameni. Satul Tătărăuca Veche a fost menționat documentar în anul 1646.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.