23 aprilie 2016, 12:00 Realitatea moldovenească views 5542
CSJ a anulat hotărîrea Curţii de Apel Chişinău privind iniţierea unui referendum constituţional
23 aprilie 2016, 12:00 Realitatea moldovenească views 5542

CSJ a anulat hotărîrea Curţii de Apel Chişinău privind iniţierea unui referendum constituţional

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a casat hotărîrea Curţii de Apel Chişinău privind anularea deciziei Comisiei Electorale Centrale /CEC/ de respingere a organizării unui referendum constituţional, informează MOLDPRES.

Potrivit hotărîrii CSJ, „se casează hotărîrea din 14 aprilie 2016 a Curţii de Apel Chişinău, adoptată la cererea de chemare în judecată depusă de Grupul de iniţiativă pentru desfășurarea referendumului republican constituțional împotriva CEC privind anularea hotărîrii acesteia „Cu privire la rezultatele verificării listelor de subscripţie prezentate de grupul de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican constituțional" şi obligarea CEC să adopte o hotărîre cu privire la inițierea referendumului constituțional", se menţionează în decizia CSJ.

Noua hotărîre a CSJ spune că, „Colegiul apreciază ca fiind întemeiate argumentele CEC care a explicat că listele de subscripție prezentate de grupul de inițiativă nu conţin numărul minim de 20 mii de semnături necesar pentru fiecare din cele minimum 18 unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, iar hotărîrea instanţei de fond - ca o tratare eronată a legislaţiei la acest capitol, fapt corect indicat de către CEC în recursul declarat".

Referendum constituţional viza schimbarea modalității de alegere a șefului statului, reducerea numărului de deputați pînă la 71 și limitarea imunității acestora.

În urma verificării listelor de subscripţie, preşedintele CEC Iurie Ciocan a declarat că „comisia a constatat că grupul de inițiativă nu a prezentat 20 mii de semnături din cel puțin jumătate din unitățile teritorial–administrative".

Decizia CEC a fost atacată la Curtea de Apel în data 5 aprilie curent.

Pe 14 martie curent, Membrii Platformei „Demnitate şi Adevăr" au depus la CEC peste 400 mii de semnături colectate pentru desfăşurarea referendumului republican de revizuire a Legii Supreme. Proiectul de modificare a Constituţiei a fost prezentat la CEC la data de 5 noiembrie 2015.

Decizia Curtea Supremă de Justiţie este irevocabilă.

Sursa: www.moldpres.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1716
Populația:
641 locuitori

Lipceni este un sat şi comună din raionul Rezina. Lipceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, amplasat în valea rîului Ciorna, la o distanță de 18 km de orașul Rezina și la 113 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 641 oameni. Pentru prima dată satul Lipceni este menționat într-un document din anul 1716.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.